Andra raka – Magni(fikt), Smedås…

Andra raka vinsten i Ski Classics. Efter att i princip varit avhängd efter en mil. Magni Smedås är i kanonform. – Ett otroligt bra lopp. /../

Dela inlägget

Andra raka vinsten i Ski Classics. Efter att i princip varit avhängd efter en mil. Magni Smedås är i kanonform.
– Ett otroligt bra lopp. Hon visar enorm styrka, berömmer sportchef Espen Träldal.

Jizerská50 i Tjeckien bjöd på tuffa förutsättningar över 50 kilometer. Det var grått, det var dimmigt, det var regn, snö, blött och lösa spår om vartannat.

Totalledaren från Team Eksjöhus, Magni Smedås, behärskade även de svåraste förhållanden. Efter en kontrollerad start var det andra halvan av loppet ingen diskussion. Segermarginalen blev över en minut och Magni kunde såväl hinna med att buga som att bocka inför publiken i Bedrichov.

Förstaplatsen innebär utökad ledning i totalen. Dessutom chans på historia och Grand Slam, vilket ingen klarat av så här långt. Magni har nu vunnit båda de lopp som ingår i Grand Classic (Marcialonga och Jizweaská). Återstår gör Vasaloppet 5 mars (90 kilometer och Birkebeinerrennet (54 kilometer) 18 mars.

Espen Träldal, sportchef Team Eksjöhus:

– Sedan är det viktigt att inte fokusera på det utan att ta en tävling i taget, en prestation åt gången. Vart det leder får vi se. Klart är att Magni svarade för ett fantastiskt lopp efter att i princip varit borträknad efter den inledande milen.

Tillsammans med Jenny Larsson från Team Ragde Charge, hämtade Magni hem avståndet till de tjejer som gått loss, för att avgöra mot mål genom att ta rygg på en manlig deltagare i loppet.

Espen:

– Magni visade verkligen enorm styrka med en fart som ingen annan kan matcha.

Bakom suveränen i gul ledarväst kan vi konstatera att alla tre tjejer slutade topp 15.

Frida Erkers åkte in som finfin sjua och Sofie Elebro som 15:e åkare.

Espen igen:

– Frida var med länge i täten, men orkade inte riktigt hela vägen. Det handlar bland annat om att få i sig tillräckligt med näring, där har vi lite till att jobba på.

Morten Eide Pedersen – vunnit just Jizerská50 tre gånger – blev med en 15:e plats bästa åkare från Team Eksjöhus på den manliga sidan.

Det var dessutom Mortens 100:e långlopp, vilket firades med förtjänad champagnevaskning i mållfållan.

VM-åkaren Martin Nyenget, som gjorde sin första start i Ski Classics den här säsongen, tog sig igenom loppet och landade på en 23:e plats.

Axel Jutterström (19:e i resultatlistan) fixade en ny plats bland de 20 bästa och Eirik Sverdrup Augdal gick i mål som 39:e långåkare.

– Vi hade hoppats på lite mer av våra herrar. Sedan bröt Eirik en stav i början av loppet och åkte ett par kilometer med bara en stav och fick aldrig chansen. Han såg annars ut att vara i bra form. Det fina med idrott är att det alltid kommer nya tävlingar och möjligheter.

Som kommande helg.

Ski Classics drar hem till Skandinavien och kör både lördag och söndag i Orsa.

Foto: Raul!/Jizerská50

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Summering av säsongen

Ett hack upp i lagtävlingen, fyra segrar under säsongen och en finfin andraplats i totalten på damsidan: Sportchefen Espel Träldal är nöjd när han med /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.