Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Dela inlägget

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för Team Eksjöhus.

– Vårt mål är att försvara segern i lagtävlingen, men även fortsätta att utvecklas individuellt och vara med och slåss om de gula tröjorna, säger teamchefen Espen Träldal.

Ett av målen när Espen Träldal startade Team Eksjöhus var att bli världens bästa långloppslag och efter femteplatsen första säsongen och fjärdeplatsen den andra så var det Team Eksjöhus som stod som slutsegrare i lagtävlingen säsongen 2023/24.

Tre individuella segrar, totalt 19 pallplatser och hela 78 topp tio-placeringar under säsongen gjorde att slutsegern var odiskutabel.

– Jag har förstås reflekterat och analyserat den gångna säsongen mycket utan att vara helt klar där, men som lag kan jag konstatera att vi har gjort en fantastiskt resa och alla åkare har höjt sin nivå. Den här nivån vill vi bibehålla, men vi vill också ta nya steg och vinna lopp även på herrsidan, säger Espen Träldal som är den som bygger laget medan tränaren och sportchefen Marthe Kristoffersen bygger individerna.

– Vi slår oss inte till ro bara för att vi kan titulera oss världens bästa lag, utan vi vill hela tiden bli ännu bättre, både individuellt och som lag.

Träldal inspireras av hur moderna företag drivs, med ett platt styre där åkarna får möjlighet att ta stort ansvar.

– Vi vill skapa den kulturen där alla tar ansvar. Det stärker åkarna, det stämmer sammanhållningen och det stärker i slutändan prestationen. Vi har en bra ledning som håller ihop trådarna, men vi tror på demokrati och delaktighet, inte på påtvingade roller.

Nästa gång laget samlas är i juni då säsongsupptakten som brukligt sker i småländska Eksjö. Sedan väntar tävlingar på rullskidor i både Norge och Sverige i augusti, läger i Lillehammer i september, på Mallorca i oktober och i Vålådalen i november innan premiären av Ski Classics 2024/25 sker i början av december.

Damerna höll en väldigt hög nivå säsongen som var och slutade tvåa, trea och fyra i totalen. Magni Smedås, Kati Roivas, Sofie Elebro och Frida Erkers har kontrakt för nästa säsong och förra veckan blev det klart att den tidigare ungdomsvärldsmästarinnan Louise Lindström tar ett permanent kliv över till Ski Classics. På herrsidan finns just nu Thomas Ødegaarden, Eirik Sverdrup Augdal, Axel Jutterström och Vebjørn Moen under kontrakt, men fler åkare kan tillkomma.

– Jag tror väldigt mycket på de här åkarna, både damerna och herrarna. För oss handlar det om att driva processen vidare och att åkarna får vara i en miljö där de fortsätter att utvecklas. Damerna har varit med mycket på pallen och även vunnit lopp, men vi vill vara med högst upp även på herrsidan. Vi har åkare som alltid är högt uppe, men vi saknar segrarna. Där behöver vi behålla de delar vi är starka på och utveckla delarna där vi inte räckt till hittills, säger Träldal.

– Sen är förutsättningen för att vara med och slåss om de gula västarna att åkarna friska och skadefria, kan gå alla lopp och hålla en hög lägstanivå. Kapaciteten finns verkligen och det var glädjande att se hur Eirik besegrade Johannes Hösflot Kläbo och alla andra och vann guld på femmilen i de norska mästerskapen och hur Magni kom trea på damsidan där.

Att konkurrensen på damsidan kommer att öka när den tidigare svenska olympiska och världsmästaren Stina Nilsson gör en helhjärtad satsning på Ski Classics ser Träldal enbart som positivt.

– Intresset för Ski Classics kommer att öka ytterligare, men det kommer också att visa vilken styrka åkarna här har. Det är inte lätt för en traditionell åkare att komma in och prestera i Ski Classics, det har vi sett många exempel på. Men att traditionella åkare lockas till oss visar att vi gör mycket saker som är rätt.

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.