Dubbla femteplatser i La Venosta

Den tredje tävlingen i årets upplaga av Ski Classics är avgjord och såväl Morten Eide Pedersen som Magni Smedås slutade femma i de italienska alperna. /../

Dela inlägget

Den tredje tävlingen i årets upplaga av Ski Classics är avgjord och såväl Morten Eide Pedersen som Magni Smedås slutade femma i de italienska alperna.
– Morten gjorde ett fantastiskt lopp och förtjänade en pallplacering, men marginalerna är små ibland, säger stora hela var det en väldigt bra helg och vi ser redan fram emot nästa helgs tävlingar, säger sportchef Espen Trældal.

Det var fyra tuffa mil som avverkades i Venostadalen i norra Italien i Ski Classics kanske tuffaste lopp, såväl höjd- som stigningsmässigt. I herrklassen drog Team Eksjöhus Morten Eide Pedersen ett tungt lass och satsade allt på en topplacering. Han drog klungan i flera kilometer, men fick se sig omåkt i slutskedet och var elva sekunder från segraren Emil Persson och sju sekunder från en pallplats.

– Det är oerhört hög klass på startfältet och det är tufft att både göra grovjobbet och samtidigt ha energi kvar på slutet. Morten gjorde ett fantastiskt försök att haka av de andra, men det där lilla, lila sista saknades för att det inte skulle bli seger eller i alla fall pallen. Vi är oerhört nöjda med hans prestation, säger Espen Trædal.

Axel Jutterström slutade 18:e och Joel Andersson var ett stort glädjeämne med sin 38:e plats.

– Det var Joels bästa lopp någonsin, även om han förlorade spurten mot sin stora idol. Men det är fler som förlorat spurtdueller med Petter Northug genom åren, så han har inget att skämmas för. Joels insats var ett stort plus! Axel genomförde loppet på ett bra sätt, men orkade inte hänga med klungan med en mil kvar. Men han kommer att komma tillbaka starkare.

I damklassen blev det också en femteplats för Team Eksjöhus, även om marginalen till segraren var betydligt större än i herrklassen. Magni Smedås var nästan tre minuter efter vinnaren Ida Dahl.

– Hon slet bra, men mådde väldigt dåligt av kylan. Att trots det åka in på en femteplats visar vilket extremt pannben hon har. Hon orkade inte hänga med klungan bakom täten, men lyckades ändå mobilisera krafterna, komma ifatt och vinna spurtspriden där, det var starkt, säger Trældal.

Sofie Elebro slutade tia och Frida Erkers på 20:e plats.

– Sofies tiondeplats är godkänd och med en annan taktik hade hon kunnat vara med och slåss om en topp sex-placering. Fridas placering har jag ingen bra förklaring till mer än att hon varit sjuk en period och att återhämtningen kanske inte varit rätt.

Nu har åkarna i Team Eksjöhus åkt hem och tränar på egen hand under jul- och nyårshelgen innan stallet samlas igen i Italien den 6 januari. Nästa tävlingar sker 15 och 15 januari få det först är Pustaler Ski Marathon (62 km) och sedan Prato Piazza Mountain Challenge (30 km).

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Ny pallplats för Smedås

Magni Smedås tog sig åter upp på prispallen när den tolfte deltävlingningen i Ski Classics avgjordes i Lillehammer. Efter en imponerande avslutning åkte hon in /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.