Dubbla pallplatser i Marcialonga

Säsongens första klassiker är avgjord och det blev pallplatser för både Magni Smedås och Kati Roivas och totalt sju nya topp 10-placeringar för Team Eksjöhus /../

Dela inlägget

Säsongens första klassiker är avgjord och det blev pallplatser för både Magni Smedås och Kati Roivas och totalt sju nya topp 10-placeringar för Team Eksjöhus som befäster ledningen i lagtävlingen.
– Vi har en fantastisk högstanivå i laget och när vi får material och taktik att stämma kan vi vara med och slåss om segern i alla lopp, säger teamchefen Espen Träldal.

70 kilometer i Italien, med en oerhört tuff och krävande stigning inför målgången var det som Ski Classics bjöd på under söndagen. Åkarna från Team Eksjöhus fortsätter att visa fin form och i damklassen tog sig samtliga fyra vitklädda åkare in bland de tio bästa. Magni Smedås gjorde liksom förra helgen upp med Emilie Fleten om segern, men placeringarna blev ombytta nu Fleten var starkast i klättringen och vann till slut med 14 sekunder.

Bakom dem imponerade Kati Roivas som aldrig hade varit på pallen innan de fyra senaste tävlingarna. Hon var stark på upploppet tog sig förbi norskan Anniken Gjerde Alnæs som tillsammans med Fleten gjorde ett ryck och skaffade sig en lucka ner till övriga fältet med tre mil kvar att åka.

Sofie Elebro åkte in som sjätte kvinna i loppet och Frida Erkers som tia, vilket gör att det alla fyra Team Eksjöhus-åkare i damklassen också ligger bland de tio bästa i totalen. Roivas har samlat flest poäng av dem och ligger tvåa efter Fleten, medan Elebro är fyra, Erkers sexa och Magnås, som missade de fyra inledande tävlingarna, nu klättrat till tiondeplatsen.

– De visar en oerhörd stabilitet nu. Magni är återigen med och slåss om segern, Kati går från klarhet till klarhet och tar fjärde raka pallplatsen, Sofie är nära topp tre totalt och Frida är tillbaka från sjukdom och gör en oerhört fin insats.

I herrklassen lämnade Runar Skaug Mathisen övriga fältet bakom sig med 22 kilometer kvar att åka och fick en lucka på nästan en minut innan den jagande gruppen med tre kilometer kvar hade grymt avståndet till 40 sekunder. Då fick norrmannen ytterligare kraft och drygade ut till 53 sekunders ledning med 1,3 kilometer kvar att åka.

Men som nämnts tidigare i texten är avslutningen oerhört tuff och Mathisens avstånd krympte för varje meter. Han visade dock styrka och kunde hålla undan och ta sin första seger i Ski Classics. Thomas Ødegaarden blev återigen bästa Team Eksjöhus-åkare efter sin fjärdeplats strax bakom gled Morten Eide Pedersen (sexa) och Axel Jutterström (åtta in). Jutterström ligger trea totalt och leder ungdomsklassen före stallkamraten Ødegaarden.

– Lager 157 gör en taktisk manöver som sätter sin prägel på loppet och Mathisen var en värdig vinnare efter en stark prestation. Vi gör några taktiska missar längs vägen vilket gör att det kostar energi när vi tar ikapp klungan, men det kostar mycket energi och vi har inte riktigt orken på slutet. Men jag tror och hoppas att vi snart kan ta en herrseger också, säger Träldal.

Team Eksjöhus vann lagtävlingen för femte gången i rad och utökade ledningen rejält i totalen. Försprånget till tvåan Team Engcon var inför Marcialonga 180 poäng – nu är det hela 260.

Jutterström och Ødegaarden ligger alltjämt etta och tvåa i ungdomsklassen med 801 respektive 712 inåkta poäng. Trean Amund Riege och fyran Herman Paus, båda från Team Ramudden har 644 respektive 449 poäng.

I klättringscupen på damsidan är det Team Eksjöhusåkare på platserna tre (Kati Roivas), fyra (Sofie Elebro), fem (Magni Smedås) och sex (Frida Erkers) och i sprintcupen ligger Erkers fyra, Smedås femma Roivas sjua och Elebro nia.

Nästa tävling i Ski Classics är säsongens andra klassiker: Jizerska över 50 kilometer i tjeckiska Bedrichov, ett lopp som Magni Smedås vann i överlägsen stil förra året.

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.