En fantastisk förstahalva av säsongen

Sju av 14 deltävlingar är avklarade och Team Eksjöhus kan blicka tillbaka på mängder av fina insatser, såväl individuellt som lagmässigt. – När laget presterat /../

Dela inlägget

Sju av 14 deltävlingar är avklarade och Team Eksjöhus kan blicka tillbaka på mängder av fina insatser, såväl individuellt som lagmässigt.

– När laget presterat tillsammans kommer också de individuella resultaten, säger teamschefen Espen Träldal.

Förra säsongen blev det åtta pallplaceringar på 15 lopp i Ski Classics – efter sju lopp den här säsongen har Team Eksjöhus redan varit på pallen elva gånger. Och även de 34 topp 10-placeringarna som laget nådde under hela förra säsongen har redan överträffas efter halva den här. 42 gånger har åkarna från Team Eksjöhus slagit sig in bland de tio bästa.

Efter femteplatsen i lagtävlingen 2021/22 och fjärdeplatsen 2022/23 ser det också väldigt ljust ut för Team Eksjöhus i totalen.

– Det har varit en fantastisk förstahalva av säsongen och vi har vunnit fem av sex lagtävlingar, det har inget lag någonsin klarat förut, säger teamchefen Espen Träldal.

Den här helgen skulle egentligen åttonde etappen i Ski Classics avgöras, men snöbristen i Tjeckien har gjort att klassiska Jizerska, som Magni Smedås vann förra säsongen, ställts in.

– Vi vet ju att vi är en vinteridrott och att det är avhängt på snö för att vi ska kunna åka skidor och tyvärr blir det så här ibland. Vi tappar en tävling och går miste om poäng, ära och berömmelse, men jag kan inte tycka synd om oss i det här läget. Det som gör mig ledsen är hur hela regionen där tappar intäkter, loppet är så viktigt för dem. Det gör mig mig verkligen ledsen.

Så istället för 15 deltävlingar den här säsongen kommer det att bli 14 – varav de tre kommande i Dalarna. Först är det dubbla tävlingar i Orsa Grönklitt nästa helg, sedan den största klassikern av alla inom längdskidåkningen, Vasaloppet, som går av stapeln den 3 mars.

– Vi gläds såklart åt det som har varit hittills den här säsongen, men det är också viktigt att komma ihåg att det är historia nu. Det är det som är framåt som vi kan påverka, som skidor, taktik och träning. Jag tror och hoppas att det kommer att vara en fantastisk avslutning på säsongen.

Vad är det du är mest nöjd med den här säsongen?

– Det är att vi visar sådan enorm lagstyrka. Jämställdhet är så viktigt för oss och vi är tydliga med att vi har samma förutsättningar för både damerna och herrarna. Jag är oerhört glad och stolt över hur både damerna och herrarna bidrar, säger Träldal.

Några av de som utvecklats stort i Team Eksjöhus är Axel Jutterström, Sofie Elebro och Kati Roivas. Jutterström har slutat bland de åtta bästa i samtliga lopp han kört, ligger trea i totalställningen och leder ungdomsklasen (där för övrigt lagkamraten Thomas Ødegaarden är tvåa). Elebro har visat en enorm stabilitet och varit topp tio i samtliga lopp och finska Tobias, som är ny för säsongen har efter en inledande sjätteplats och fjärdeplatsen i andra loppet, radat upp fyra raka tabellplaceringar.

– Marthe (tränaren Kristoffersen) har varit oerhört viktig i vår utveckling och att så många tagit kliv framåt. Det är fantastiskt att ha ett lag där så många presterar och jag är jätteglad för resultaten.

Finns det något som ni kan göra ännu bättre?

– Vårt stora fokus nu är att vi ska ta en seger på herrsidan också. Varför inte ta den på Vasaloppet?

Vad är det som har fattats för att ta en seger?

– Vi behöver vara lite mer cyniska i olika moment och sätta oss i rätt rätt positioner så att vi får möjligheten när det ska avgöras. Vi har gjort mycket rätt, men vi möter också bra många jätteduktiga åkare och vi har inte lyckats hela vägen. Med en annan krispighet i taktiken och att vi är lite mer alerta när det ska avgöra så har vi absolut chansen.

FACIT FÖR TEAM EKSJÖHUS EFTER HALVA SÄSONGEN 2023/24

Antal lopp: 7 (av 14)

Segrar: 1

Andraplatser: 3

Tredjeplatser: 7

Pallplatser: 11

Topp 10-placeringar: 42

PRO TEAM TEMPO (15 KM) – 9 DECEMBER: Damer: 7) Kati Roivas, 8) Frida Erkers, 11) Sofie Elebro. Herrar: 3) Morten Eide Pedersen, 4) Axel Jutterström, 28) Thomas Ødegaarden, 40) Eirik Sverdrup Augdal, 41) Vebjørn Moen.

BAD GASTEIN CRITERIUM (35 KM) – 10 DECEMBER: Damer: 4) Frida Erkers, 5) Sofie Elebro, 6) Kati Roivas. Herrar: 5) Axel Jutterström, 20) Morten Eide Pedersen, 21) Eirik Sverdrup Augdal, 29) Thomas Ødegaarden.

LA VENOSTA CRITERIUM (35 KM) – 16 DECEMBER: Damer: 3) Sofie Elebro, 4) Kati Roivas, 6) Frida Erkers. Herrar: 4) Axel Jutterström, 5) Thomas Ødegaarden, 6) Eirik Sverdrup Augdal, 7) Morten Eide Pedersen, 39) Vebjørn Moen.

LA VENOSTA ITT (10 KM) – 17 DECEMBER: Damer: 3) Kati Roivas, 5) Frida Erkers, 10) Sofie Elebro. Herrar: 2) Axel Jutterström, 3) Thomas Ødegaarden, 6) Morten Eide Pedersen, 7) Eirik Sverdrup Augdal, 42) Vebjørn Moen.

3 ZINNEN SKI MARATHON (62 KM) – 13 JANUARI: Damer: 2) Kati Roivas, 5) Magni Smedås, 8) Sofie Elebro, 18) Frida Erkers. Herrar: 5) Axel Jutterström, 9) Eirik Sverdrup Augdal, 10) Thomas Ødegaarden, 21) Morten Eide Pedersen, 44) Vebjørn Moen.

LA DIAGONELA (55 KM) – 20 JANUARI: Damer: 1) Magni Smedås, 3) Kati Roivas, 5) Sofie Elebro, 16) Frida Erkers. Herrar: 3) Thomas Ødegaarden, 6) Eirik Sverdrup Augdal, 7) Axel Jutterström, 8) Morten Eide Pedersen, 52) Vebjørn Moen.

MARCIALONGA (70 KM) – 28 JANUARI. Damer: 2) Magni Smedås, 3) Kati Roivas, 6) Sofie Elebro, 10) Frida Erkers. Herrar: 4) Thomas Ødegaarden, 6) Morten Eide Pedersen, 8) Axel Jutterström, 27) Eirik Sverdrup Augdal.

STÄLLNINGEN I SKI CLASSIGS EFTER HALVA SÄSONGEN

Damer, totalt: 2) Kati Roivas (953), 4) Sofie Elebro (790), 6) Frida Erkers (638), 10) Magni Smedås (575).

Sprint: 4) Frida Erkers (72), 5) Magni Smedås (68), 7) Kati Roivas (40), 9) Sofie Elebro (26).

Klättring: 3) Kati Roivas (87), 4) Sofie Elebro (61), 5) Magni Smedås (44), 6) Frida Erkers (31).

Herrar, totalt: 3) Axel Jutterström (801), 5) Thomas Ødegaarden (712), 11) Morten Eide Pedersen (583), 12) Eirik Sverdrup Augdal (559), 74) Vebjørn Moen (95).

Sprint: 5) Vebjørn Moen (43), 20) Morten Eide Pedersen (4).

Klättring: 3) Thomas Ødegaarden (85), 5) Axel Jutterström (61), 10) Eirik Sverdrup Augdal (20), 11) Morten Eide Pedersen (19).

Ungdom: 1) Axel Jutterström (801), 2) Thomas Ødegaarden (712), 18) Vebjørn Moen (95).

Lag: 1) Team Eksjöhus (1 360)

ÅTERSTÅENDE TÄVLINGAR

17 februari: Grönklitt Criterium (50 km)

18 februari: Grönklitt ITT (12 km)

3 mars: Vasaloppet (90 km)

16 mars: Birkebeinerennet (54 km)

6 april: Reistadløpet (50 km)

7 april: Summit 2 Senja (60 km)

13 april: Janteloppet (100 km)

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.