Första säsongen avslutad – Oskar Svärd sammanfattar topparna, dalarna och blickar framåt mot 22/23

Säsongsfinalen i Ylläs-Levi var den fjortonde och sista tävlingen i Team Eksjöhus första säsong. Oskar Svärd minns topparna, dalarna och berättar om arbetet som redan /../

Dela inlägget

Säsongsfinalen i Ylläs-Levi var den fjortonde och sista tävlingen i Team Eksjöhus första säsong. Oskar Svärd minns topparna, dalarna och berättar om arbetet som redan påbörjats inför 2022/2023.

– Det blev inte den säsongsavslutning vi hoppats på. Efter succén i Reistadløpet fick vi helt enkelt inte till det. Vi hade hoppats på mer, men ibland stämmer det inte. Nu blickar vi framåt mot nästa säsong, säger Oskar Svärd.

Team Eksjöhus sammanfattar säsongen med en femteplats i lagtävlingen, fem podiumplatser och en hedrande tredjeplacering för Axel Jutterström i jakten på den rosa ungdomströjan. Utöver det, en rad fina topp 10-placeringar och prestationer från teamets åkare.

– Vi är väldigt, väldigt nöjda med vår första säsong i Ski Classics. Vi ser tillbaka på en rad fina prestationer och många härliga stunder tillsammans som team. Från sommarens fina uppladdning, där vi tidigt visade att vi var ett lag att räkna med, till lagsegern i Reistadløpet för två helger sedan, säger Oskar.

Men säsongen bjöd också på tuffa motgångar. I januari insjuknade delar av teamet i covid, något som präglade säsongen en lång tid efter.

– Vi hade en väldigt tuff period i början av året. Sjukdomsperioden påverkade inte bara loppen i januari, de ihållande bekymren gjorde också att säsongplaneringen påverkades och vi hade svårt att hitta tillbaka till formen. Men vi kom tillbaka och fick in en fullträff i säsongens näst sista lopp.

Arbetet inför nästa säsong

Just nu har teamet en välförtjänt ledighet över påsk. Men redan 1 maj drar åkarnas försäsong igång då grunden ska läggas inför vinterns tävlingar. Oskar och Espen har redan påbörjat arbetet med planeringen.

– Inför den här säsongen började vi från noll. Nu har vi byggt upp en organisation med större erfarenhet och fler delar på plats, där vi kan ta vid nästa säsong. Även om några av oss varit med länge i långloppscirkusen kan ingenting ersätta den erfarenhet man får av att själv åka, resa och delta under en hel säsong. Nu har vi lagt grunden, nu ser vi tillsammans fram mot nästa säsong och nästa steg i vår utveckling som team, berättar Oskar.

Oskars lista – säsongens toppar, dalar och bästa minnen säsongen 2022/2023

Största höjdpunkt

Det finns många fina prestationer att välja mellan. Men Axels tredjeplats på Vasaloppet och Martins seger i Reistadløpet sticker ut – tillsammans får de bli största höjdpunkterna.

Tuffaste utmaning

Covid är det som påverkat oss mest, både som lag och individer. Det påverkade inte bara tävlingarna och upplägget, med regeltolkningar och karantäner, det drabbade också individuella åkare och tog hårt på hela teamet.

Nyttigaste lärdom

Som nytt team i Ski Classics lärde vi oss nyttiga saker varje tävling. Det är svårt att välja ut en enskild sak – hela säsongen var en enda nyttig lärdom och något som gör oss bättre rustade inför 2022/2023.

Roligaste minne

Lagprestationen som resulterade i en klar seger på Reistadløpet är ett underbart minne. Säsongen närmade sig slutet och alla åkare fick till en fullträff. Espen och jag var på olika platser på fjället utan någon mobiltäckning, så vi visste inte vad som utspelade sig därute, förutom att åkarna såg väldigt bra ut när de passerade våra stationer. Det var en minst sagt rolig överraskning har få höra resultaten i efterhand.

Varmaste minne

Mitt varmaste minne är från prisutdelningen efter Vasaloppet. Axel hade precis mottagit en flaska vin för sin tredjeplats. Jag nämnde att han borde ge den till sin pappa, som ligger bakom hans framgångar och som stöttat honom under hela karriären. Då tittade han mig i ögonen och berättade hur mycket teamet betytt för honom och hur vi gett honom rätt förutsättningar till tredjeplatsen på hemmaplan i Mora. Att hjälpa åkare uppfylla sina drömmar är verkligen det som är bäst med det här jobbet. Så det kändes i magen, det måste jag erkänna.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.