Fyra på Birkenbeinerrennet – formtoppen fortsätter för Nyenget

Det var ett stjärnspäckat gäng som ställde sig på startlinjen i Rena inför den tuffa färden mot Lillehammer. Martin Løwstrøm Nyenget visade att formen håller /../

Dela inlägget

Det var ett stjärnspäckat gäng som ställde sig på startlinjen i Rena inför den tuffa färden mot Lillehammer. Martin Løwstrøm Nyenget visade att formen håller i sig och tog en stark fjärdeplats i det tuffa startfältet.

Det var en förlösande känsla i luften. Äntligen, efter 3 års uppehåll på grund av covid, var Birkebeinerrennet tillbaka. Det är ett av Norges största lopp och lockar både långloppseliten och världscupeliten, med bland annat Johaug på plats. Det utgör också den avslutande delen i Visma Grand Classics.

Solen sken och det var goda förhållanden, om än något knepigt före, när det var dags för de 54 kilometrarna från Rena till Lillehammer. Bäst i Team Eksjöhus lyckades Martin Løwstrøm Nyenget som tog en stark fjärdeplats, med bland andra Vasaloppsvinnaren Nygaard och Vasaloppstvåan Persson framför sig.

– Martin levererade ett fantastiskt lopp som vanligt, även om det lilla extra inte fanns där idag. Det är möjligt att urladdningen i Holmenkollen är en bidragande orsak, men trots det är en fjärdeplats i Birken i det sällskapet fantastiskt bra, säger Espen Trældal, sportchef i Team Eksjöhus.

Team Eksjöhus kom till start med 3 herrar och 1 dam. Linn Sömskar drabbades av en förkylning dagarna innan loppet och kom därför inte till start. Tyvärr hade Morten Eide Pedersen och Axel Jutterström inte sin bästa dag på Birken, men Hedda Bångman levererade på en stabil nivå som vi blivit vana vid den här säsongen.

– Varken Morten eller Axel fick till det den här gången. Vi är i slutet av en strulig säsong, med covid som ställde dig det rejält och då är det sådant som händer, tyvärr. Morten var med länge, men fick släppa och Axel kom inte upp i den nivå vi är vana att se honom. Men vi tar det för vad det är och arbetar vidare för att vara i bra slag till helgen.

– Hedda levererar ännu en stabil insats och kommer före flera OS-åkare. Både vi och hon tror att det finns mer där att hämta, men hon håller en hög och jämn nivå, lopp efter lopp, och det är väldigt, väldigt bra gjort under en lång säsong, säger Espen.

Just nu ligger teamet i Vålådalen och laddar upp inför Årefjällsloppet. Bara en vecka efter Birkenbeinerrennet ska åkarna ta sig an 10 mil i tuff terräng i Årefjällen, den längsta tävlingsdistansen i hela Ski Classics.

– Vasaloppet, Birken och nu Årefjällsloppet. Vi är inne i en tuff period och dessutom i slutet av en lång säsong, det ställer höga krav på återhämtningen. Vi kommer prioritera vila och försöker bygga ett bra överskott inför helgen då vi räknar med att ha hela teamet på benen igen, avslutar Espen.

Följ Team Eksjöhus i Årefjällsloppet från 07.30 i SVT och NRK.

Foto: Visma Ski Classics/ Magnus Östh

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.