Hållbarhet i fokus i och utanför skidspåren

Motorindustrin och längdskidåkningen har många gemensamma nämnare. En av dem är att så miljöanpassat som möjligt ta sig framåt på vägarna eller i skidspåren. – /../

Dela inlägget

Motorindustrin och längdskidåkningen har många gemensamma nämnare. En av dem är att så miljöanpassat som möjligt ta sig framåt på vägarna eller i skidspåren.

– Hållbarhet och miljö är två saker som alltid är aktuella och viktiga både för oss och Aspen, säger Team Eksjöhus teamchef Espen Träldal.

Inför den här säsongen av Ski Classics gick Aspen in som officiell partner till Team Eksjöhus i Ski Classics. Resultatkurvan för teamet har pekat uppåt och efter 13 av 14 deltävlingar leder man lagtävlingen i Ski Classics i stor stil efter att ha kommit femma och fyra de två senaste säsongerna.

– Det är fantastiskt kul att följa framgångarna i skidspåren, men det vi är mest imponerade av är Team Eksjöhus värderingar där jämställdhet och hållbarhet är viktiga ledord och där de har ett väldigt sunt miljötänk, säger Fredrik Claesson, marknadschef på Aspen.

Inom skidsporten är hållbarhets- och miljötänket stort. Sedan i somras råder det till exempel ett totalförbud mot flourvalla inom skidsporten, detta sedan produkterna visat sig vara skadliga för såväl miljö som hälsa.

– Det har visserligen gjort det mer utmanande för oss rent sportsligt, men det är samtidigt självklart att göra allt vi kan för att inte förstöra miljön. Samtidigt väcker det också en nyfikenhet i oss och vi utvecklas hela tiden i vårt tänk. Ibland lyckas vi bra med skidorna, ibland blir det mindre bra, säger Team Eksjöhus teamchef Espen Träldal om omställningen till flourfri valla.

Även i den övriga verksamheten försöker Team Eksjöhus tänka hållbart och miljövänligt.

– Det är frågor som hela tiden är på agendan och vi försöker att göra vad vi kan för att minska påverkan på miljön. Vi försöker banta ner på antalet resor och bilåkandet, ha en miljömedvetenhet i allt vi gör och hellre ligga på samma plats på läger längre i stället för att åka runt. Vi väljer också att samarbeta med och inspireras av partners som delar våra värderingar, som Aspen, säger Träldal.

Sofie Elebro är en av åkarna i Team Eksjöhus och 31-åringen ligger just nu fyra i totalställningen i Ski Classics.

– Jag är uppvuxen i en liten fjällby och har alltid älskat naturen. Som skidåkare är vi beroende av snö och det är självklart att vi ska göra allt vi kan för klimatet och miljön, säger hon.

OM ASPEN

Aspen, som är en del av lantbrukskooperativet Lantmännen, har sitt huvudkontor i Hindås utanför Göteborg och utvecklar drivmedel, oljor och tillbehör för små motorer.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.