Jutterströms Vasalopps-succé på hemmaplan

Vasaloppet var Mora-sonen Axel Jutterströms största mål den här säsongen. Om allt stämde, om kroppen kändes bra – då, kanske – var topp-10 en möjlighet. /../

Dela inlägget

Vasaloppet var Mora-sonen Axel Jutterströms största mål den här säsongen. Om allt stämde, om kroppen kändes bra – då, kanske – var topp-10 en möjlighet. Det slutade med en tredjeplats och karriärens främsta prestation hittills.

– Jag mådde gött när jag vaknade i morse, det kan jag säga, berättar Axel Jutterström dagen efter sitt livs prestation på hemmaplan i Mora.

När solen steg över Vasaloppsstarten låg en extra spänd förväntan i luften. De fina förhållandena från tidigare i veckan höll i sig. Det stod klart att det kommer går snabbt idag. Det gällde att vara med i första stigningen och Axel kände att kroppen svarade direkt.

– Vi gick hårt och jag kände att kroppen svarade bra. Men jag vågade inte ta ut någonting i förskott. Tidigare år har jag inte hållit hela distansen och haft det tufft de sista tre milen, så jag vågade ändå inte hoppas på för mycket, berättar Axel.

I första backen gick tolv åkare loss, men de fångades in relativt snart och sedan blev det taktisk åkning fram till Mora. Axel och Eric Rosjö låg i klungan och fokuserade på att följa med, snarare än att täppa luckan till hårdkörande Team Ragde. Det innebar att både Axel och Eric hade gott om krafter kvar när det drog ihop sig till slutspurt.

– Jag fick en väldigt bra position in mot Auckland-bron och hittade Emil Perssons rygg. Här ligger jag kvar, tänkte jag, och fick ett bra läge in i sista kurvan. När jag insåg att jag låg trea vågade jag inte titta bakåt, jag gick för allt jag hade mot mål. Jag var säker på att få se ett par skidor dyka upp, men det kom ingen. Det var en otrolig känsla att korsa mållinjen framför familj och vänner som var på plats, berättar Axel.

– Axel åkte väldigt smart taktiskt idag och gör verkligen det bästa av sin förmåga. Han får betalt för all den tid han lagt ner och för sin professionella inställning. Han har gjort jobbet som krävs. Det är hatten av till en fantastisk prestation, säger Oskar Svärd, teamchef.

 

Teamet är grunden till framgången

Inför den här säsongen har Axels fokus legat på längre pass, stakning och generell uthållighet. Tillsammans med Team Eksjöhus har han tagit stora kliv som långloppsåkare under säsongen 21/22.

– Jag hade inte varit där jag är idag om det inte varit för Team Eksjöhus. Att de tror på mig och min förmåga är grunden till hela min satsning på långlopp. Åkarna och teamet runt omkring har gett mig de bästa förutsättningarna. Det känns riktigt bra att betala tillbaka i form av en podiumplacering på det största loppet av dem alla, säger Axel.

Team Eksjöhus tog en stark tredje plats i lagtävlingen med många fina prestationer. Eric Rosjö blir 8:a i hans andra långlopp den här säsongen. Hedda presterar på topp med en fin 14:e plats i ett väldigt starkt startfält och Linn gör det bra med en fin 11:e plats.

– Vi hade som mål att vara med långt uppe redan från start. Tyvärr hade inte Morten sin bästa dag och tappade i backarna mot Hökberg. Och damloppet präglades av ett väldigt utdraget fält som gjorde det svårt att komma ikapp täten i form av Britta och Astrid som körde med de snabba herrarna där framme. Men som helhet körde vi ett smart lopp idag och tar med oss en fin tredjeplats i lagtävlingen och ett otroligt starkt podium, säger Oskar Svärd.

Vila inför Birkebeinerrennet

Nästa helg väntar vila för Team Eksjöhus. Om två veckor väntar Birkebeinerrennet, den sista av de fyra Grand Classics-tävlingarna.

Då kommer även Martin Löwström Nyenget till start. Nyenget, som bara veckor efter sin fars bortgång, tog sin första världscupseger någonsin i prestigefyllda Holmenkollens fem-mil under helgen.

– Martin gör en galet stor prestation i Holmenkollen. På grund av inställda världscuptävlingar kommer han nu också till start i ”Birken”. I den form han är i nu blir det ett lopp att se fram emot, avslutar Oskar.

Följ Birkebeinerrennet den 19 mars, från 07:45 på SVT och NRK.

Foto: Visma Ski Classics/ Magnus Östh

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.