Magnifikt, Magni och Team Eksjöhus

Första segern i världscupen, ny innehavare av den gula ledarvästen – klart Magni Smedås var lycklig efter att med god marginal vunnit klassiska Marcialonga över /../

Dela inlägget

Första segern i världscupen, ny innehavare av den gula ledarvästen – klart Magni Smedås var lycklig efter att med god marginal vunnit klassiska Marcialonga över 70 kilometer.
– Kjempebra, strålade Team Eksjöhus-åkaren och norskan efter triumfen i ett av de största och mest prestigefyllda långloppen.

Marcialonga – den långa marschen. Om Vasaloppet alltid körs första söndagen i mars är sista söndagen i januari ett lika fastställt datum för en annan klassiker (premiär 1971), som lockar såväl elit som bredd och som avgörs i den italienska provinsen Trento. Start i Moena och målgång i Cavalese. Sju mil i klassisk stil mellan dalarna Val di Fassa och Val di Fiemme med en höjdskillnad på 600 meter.

2023 blev en ”Jente” först över mållinjen efter den oerhört krävande avslutningen och där Magni Smedås avgjorde mot Annika Gjerdalen Alnäs. Till slut var differensen till tvåan över en minut.

– Marcialonga har varit ett av säsongens största mål och de kändes som jag hade god kontroll, sa norskan efter sin första seger i Ski Classics och med två pallplatser sedan tidigare. Dessutom tog hon över ledarvästen i totalen från Ida Dahl och är 25 poäng före i sammandraget.

För våra övriga åkare på damsidan blev det en tolfteplats för Sofie Elebro och en 18:e placering för Frida Erkers.

– Sofie var inte riktigt med från start, men stod för en stark avslutning. Frida hade problem med sin mage och svårt att få i sig näring. Vi får titta på vad det kan ha för orsak. Att åka långlopp är förenat med många moment som ska adderas ihop för att nå bästa möjliga resultat, något vi alla i teamet hela tiden jobbar för att uppnå, säger sportchef Espen Träldal.

På herrsidan svarade Morten Eide Pedersen för en mycket tapper insats och drog hela vägen fram till den sista och brutala klättringen mot målet i Cavalese. Under den avslutande kilometern lyckades bland annat suveränen i totalen, Emil Persson (tog sin sjätte raka seger för säsongen) att spurta förbi.

Morten slutade på en finfin fjärdeplats, bara ett par sekunder bakom vinnaren.

Lite länge bak i slutställningen tog sig Axel Jutterström in på en tiondeplats och svarade åter för en imponerade insats.

Eirik Sverdrup Augdal gick i mål som 19:e åkare.

– Klart godkänt med tanke på att det var hans första riktiga långlopp, säger Espen.

Nu väntar en tävlingsfri helg innan det är dags för ännu en tävling som ingår i Grand Classic. 12 februari körs Jizerská50 i Tjeckien, där 50 nya kilometer väntar.
För Magni Smedås med en gul väst som ett bevis på att hon just nu är nummer ett.
För Morten handlar det om att ladda för sin fjärde seger i ytterligare en väntande klassiker. Dessutom i samband med ett respektingivande jubileum.

– Han gör sin 100:e start i Ski Classic, berättar sportchef Träldal.

Som är på hemresa med hela teamet.

– Vi åker hem för att få ett litet break med svensk vinter. Med oss har vi ett fantastiskt resultat sett till helheten.

Foto: Vanzetta / NordicFocus

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Ny pallplats för Smedås

Magni Smedås tog sig åter upp på prispallen när den tolfte deltävlingningen i Ski Classics avgjordes i Lillehammer. Efter en imponerande avslutning åkte hon in /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.