Martin VM-laddar med Team Eksjöhus och Jizerská50

VM i längdskidåkning väntar. Då laddar landslagsåkaren Martin Nyenget upp med Team Eksjöhus och långloppsklassikern Jizerská50. Man ska komma ihåg att det finns enklare saker /../

Dela inlägget

VM i längdskidåkning väntar. Då laddar landslagsåkaren Martin Nyenget upp med Team Eksjöhus och långloppsklassikern Jizerská50.

Man ska komma ihåg att det finns enklare saker än att ta plats i en norsk herrtrupp till ett världsmästerskap på skidor. Däremot kanske inte svårare uppgifter än så.

Gång på gång har våra västra grannar även den här säsongen tagit hand om majoriteten av platserna 1–10 i världscupen och bara komma med i truppen är en merit.

Martin Nyenget är en av de som löst en eftertraktad och svårfångad biljett.

– Vi har ett mycket bra lag för tillfället och det känns givetvis stort att få en plats i laget, säger han, som i och med uttagningen är debutant i VM-sammanhang.

Uppladdning blir det med Team Eksjöhus och start i Jizerská50, ett av de stora och mest prestigefyllda långloppen.

– Jag tycker konceptet med Ski Classics är intressant och trivs med att åka längre distanser. Det finns inte så många lopp som är fem mil inom den traditionella längdskidåkningen. Att åka i ett team ger också en extra känsla. Även om vi är ett lag även i landslagssammanhang blir känslan lite extra påtaglig med kamrater runt om kring sig och där vi kan dra nytta av varandra tillsammans med den stötteapparat som finns i och kring Team Eksjöhus, säger han.

Att Martin är konkurrenskraftig i såväl helgens långlopp som i ett världsmästerskap har 30-åringen bevisat tidigare.

2022 vann han den klassiska femmilen i Holmenkollen. Dessutom blev det segerkrans i Reistadlöpet över 50 kilometer, ett lopp som beskrivs som ett av de tuffaste som finns att åka i Ski Classic. Martin var dessutom tvåa i såväl La Venosta som i det lopp som väntar söndag 12 februari, Jizerská50.

– Det ska bli spännande att åka loppet igen, det var en kjempeupplevelse förra året. Jag tror det kommer att passa mig bra.

Helgens prövning ingår i förberedelserna inför VM i längd, som avgörs i Planica, Slovenien med start 22 februari. Femmilen avgörs (klassisk stil) traditionsenligt sista tävlingsdagen (söndag 5 mars).

– Det är väl den distansen jag är närmast att få gå, där chansen är störst. Sedan är konkurrensen oerhört tuff, det visar om inte annat våra framgångar i världscupen.

JIzerská50, som tillsammans med Marcialonga, Vasaloppet och Birkebeinerrennet ingår i Grand Classics, blir den sista tävlingen inför världsmästerskapet. Sedan väntar en pre-camp innan VM startar.

Sportchef Espen Trädal är självklart mycket belåten över att ha med Martin då ett av fyra storlopp i Ski Classics, ska avgörs

– En ytterst kompetent åkare på högsta världsnivå, vi är otroligt glada och stolta över att han ska åka med oss. Med sitt lugn och sin kunskap bidrar han med oerhört mycket till teamet, säger Espen och fortsätter:

– Sedan handlar det inte enbart om en skicklig skidåkare. Människan och personen Martin betyder också väldigt mycket för alla oss andra. Även om skidåkning är en individuell sport är vi också en grupp som ska prestera tillsammans.

Totalt kommer sju åkare, fyra herrar och tre damer, från Team Eksjöhus att köra i Tjeckien.

– För Martin blir det en bra genomkörare inför VM och därmed en win-win-situation för oss båda. Hur det blir med fler långlopp framöver får vi se. Det ska sitta ihop med hans schema i övrigt.

I Tjeckien får Martin sällskap av landsmannen, lagkompisen och vännen Morten Eide Pedersen. Denna har vunnit Jizerska´50 vid tre tillfällen, 2015, 2017 och 2018.

Därmed har Team Eksjöhus ett par kompisar som förhoppningsvis kan utmana årets suverän i Ski Classic, Emil Persson (Team Lager 157).

Som imponerat på alla, även en norsk landslagsåkare.

Martin:

– Han har gjort det fantastiskt så här långt och vunnit oavsett förutsättningar. Klättring, spurt, flata upplopp. Emil har verkligen hanterat allt.

Dock inte en norsk VM-debutant så här långt…

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Summering av säsongen

Ett hack upp i lagtävlingen, fyra segrar under säsongen och en finfin andraplats i totalten på damsidan: Sportchefen Espel Träldal är nöjd när han med /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.