Mot Marcialonga – Oskar Svärd lägger upp taktiken inför klassiska loppet

La Diagonela slutade med en respektabel tiondeplats för Martin Nyenget, som var enda startande från Team Eksjöhus. Med resten av teamet på bättringsvägen blickar vi /../

Dela inlägget

La Diagonela slutade med en respektabel tiondeplats för Martin Nyenget, som var enda startande från Team Eksjöhus. Med resten av teamet på bättringsvägen blickar vi nu framåt mot en av årets höjdpunkter – Marcialonga.

– Martin gör ett taktiskt väldigt bra lopp och är med fram till 2 kilometer från mål. Där blir det tydligt att han ännu inte har den stakuthållighet som utpräglade långloppspecialister besitter. Men han bli mer och mer uthållig i stakningen ju fler långlopp han kör, och det ska bli väldigt spännande att se vad han presterar på sikt, säger Oskar Svärd.

Hoppas på fullt team till helgen

Nästa helg väntar den första av Grand Classics-tävlingarna: Marcialonga. Oskar hoppas på 7 åkare till start i helgen, men är noga med att dagsformen får avgöra. Efter att ha uppvisat lätta symtom och stått över La Diagonela är majoriteten av teamet nu i gång med träningen igen.

– Just nu ser det ljust ut. Alla som uppvisat symtom är friska och de flesta i gång med lätt träning. Men som alltid efter en sjukdomsperiod är det individuellt hur väl kroppen återhämtar sig. Vi tar det dag för dag nu och hoppas att alla i teamet vaknar med en kropp som svarar och känns pigg på söndag. Till Marcialonga finns ingen mening med att ställa upp om det inte känns hundra, säger Oskar.

Nycklarna till att lyckas i Marcialonga

Oskar vet vad som krävs för en vinst i det klassiska loppet. 2010 avverkade han de 7 milen från Moena till Cavalese snabbast av alla och tog en efterlängtad seger i Italiens motsvarighet till Vasaloppet.

– Det brukar vara i sista backen det avgörs, berättar Oskar. Ofta är det bra körning fram till 18 kilometer, vid Canazei, då banan vänder neråt och det blir mer avvaktande fram till Molina, där loppet börjar igen. Sista stigningen mot Cavalese är det max som gäller och den åkare som åkt smartast, har bäst position och mest krafter kvar tar hem det.

En annan nyckel är rätt skidor. Inför söndag lägger Espen och Fredrik mycket tid på tester för att hitta rätt balans utifrån de lokala förutsättningarna. Tiden och bansträckningen kräver nämligen speciella avvägningar, förklarar Oskar.

– På banans högsta punkt, vid Canazei, är det kallare snö och solen har inte börjat värma. Ett par timmar in i loppet, längre ner i dalen där det är varmare, får du ett helt annat före. Det gäller att ta med i beräkningarna. Ska du ha bra skidor när det gäller kanske du behöver åka med tyngre skidor i början. Vissa år har vinnarna varit upp till 2 minuter efter vid Canazei och sedan tagit igen tack vare bättre skidor när solen börjat värma, berättar Oskar.

Karolina ansluter till teamet i Italien

Till söndagen ansluter också Karolina, som presterat bra på hemmaplan. På plats i Italien får hon äntligen tillfälle att mäta sig mot yppersta långloppseliten.

– Det ska bli väldigt roligt att se hur Karolina står sig i konkurrensen efter de fina prestationerna på hemmaplan. Jag tror också att Martin kommer att göra det fortsatt bra. Normalt sett passar Marcialonga också Morten väldigt bra, så nu hoppas vi bara att resten av teamet känner sig redo så att vi får så många som möjligt till start på söndag, avslutar Oskar.

Starten går 08.00 på söndag 30 januari. Du följer som vanligt loppet på SVT & NRK.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.