Ny pallplats för Kati Roivas

En ny pallplacering, sex stycken åkare bland de tio bästa och tredje raka seger i lagtävlingen – det blev facit för Team Eksjöhus i Italien /../

Dela inlägget

En ny pallplacering, sex stycken åkare bland de tio bästa och tredje raka seger i lagtävlingen – det blev facit för Team Eksjöhus i Italien i helgen.

– Jag är väldigt nöjd och det har jag varit efter varje helg på sistone. Vi tar hela tiden nya steg och bygger ett lag som har många bollar att spela med, säger teamchefen Espen Träldal.

I förra förra årets sista lopp tog Team Eksjöhus Kati Roivas karriärens första pallplats i Ski Classics – i årets första tävling fick finskan återigen kliva upp på podiet. Hon slutade tvåa i 3 Zinnen Ski Marathon över 62 kilometer, bakom totalledaren Ida Dahl efter att ha hållit undan för Emelie Fleten och Silje Øyre Slind som jagade där bakom.

Kanske hade också Magni Smedås, som gjorde sin första tävling för säsongen efter att ha haft ryggproblem under hösten, varit med och slagits om pallplatserna om Roivas stav inte hade gått av mitt i loppet.

Dahl, Rovias och Fleten gick tidigt ifrån övriga fältet, men blev sedan upphunna av en klunga där bland annat Smedås var med. När Roivas stav gick av räckte Smedås över sin för att lagkamraten inte skulle tappa på täten.

– Det är nog det jag är allra mest stolt över i helgen, det visar vilken laganda vi har och hur vi står upp för varandra. Det är hela tiden laget före jaget. Magnis uppoffring gjorde att Roivas kunde ta sin bästa placering någonsin, säger Espen Träldal, teamchef på Team Eksjöhus.

– Jag är väldigt glad för Kati och den utveckling hon har gjort. Vi har gett henne förutsättningar att lyckas och hon har tagit dem och har nu två raka pallplaceringar.

Smedås slutade femma i sin säsongspremiär efter att ha tappat mycket tid efter att hon lämnade över sin stav till Roivas. Sofie Elebro åkte in på en åttondeplats och ligger fyra i totalen efter Dahl, Fleten och Roivas.

  • • •

Även på herrsidan blev det tre topp 10-placeringar för Team Eksjöhus där Axel Jutterström var bäst med sin femteplats, bara två och en halv sekund från segern.

– Axel har lagt ribban högt och det är imponerande hur han kommer tillbaka och presterar igen efter att varit sjuk under julen. Han är med och slåss om totalen och leder ungdomsklassen, säger Träldal.

Jutterström ledde loppet med en kilometer kvar, men rådde inte på segraren Andreas Nygaard och ytterligare en trio i spurten.

Thomas Ødegaarden var först upp till bergspriset efter 37 kilometers åkning och tillsammans med lagkamraten Eirik Sverdrup Augdal och ytterligare två åkare var han som mest 24 sekunder före klungan. Med 18 kilometer kvar var ledningen 15 sekunder, men med tolv kilometer kvar var de upphunna.

– Thomas och Eirik gjorde en fantastisk insats och de andra åkarna fick nog en betydligt tuffare dag på jobbet än de trott. Det hade inte krävts många sekunder till i ledningen för att de skulle ha haft möjlighet att hålla hela vägen.

Det blev till slut en åttondeplats för Augdal och en niondeplats för Ødegaarden.

  • • •

För tredje loppet i rad vann Team Eksjöhus lagtävlingen och leder totalen i fin stil.

– Jag har hela tiden varit tydlig med att om vi utmanar om titeln i lagtävlingen så är det ett bevis på att vi når bra resultat individuellt, säger Träldal.

  • • •

I sprintcupen ligger Frida Erkers trea, Kati Roivas sexa och Magni Smedås nia i damklassen. Vebjørn Moen är bästa Team Eksjöhus-åkare i herrklassen med en sjundeplats.

  • • •

Kati Roivas, Sofie Elebro och Frida Erkers har placeringarna fyra, femma och sexa i klättningscupen bland damerna och även på herrsidan är det tre Team Eksjöhus-åkare på topp tio: trean Thomas Ødegaarden, fyran Axel Jutterström och nian Eirik Sverdrup Augdal.

  • • •

Redan på lördag är det dags för ny tävling då det 56 kilometer långa Engadin La Diagonela går av stapeln i Schweiz. Söndagen den 28 januari är det sedan dags för säsongens första klassiker, 70 kilometer långa Marcialonga i Italien, ett lopp som Team Eksjöhus Magni Smedås vann i fjol.

 

3 ZINNEN SKI MARATHON, 13 JANUARI

Damer:

1) Ida Dahl, Team Engcon, 2:46.48,2

2) Kati Roivas, Team Eksjöhus, +3.00,5

3) Emilie Fleten, Team Ramudden, +3.21,7

5) Magni Smedås, Team Eksjöhus, 4.34,3

8) Sofie Elebro, Team Eksjöhus, +5.44,9

18) Frida Erkers, Team Eksjöhus, +17.05,4

Herrar: 

1) Andreas Nygaard, Team Ragde Charge, 2:24.13,7

2) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, +1,4

3) Emil Persson, Lager 157 Ski Team, +1,4

5) Axel Jutterström, Team Eksjöhus, +2,5

8) Eirik Sverdrup Augdal, Team Eksjöhus, +4,8

9) Thomas Ødegaarden, Team Eksjöhus, +6,7

21) Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus, +3.06,5

44) Vebjørn Moen, Team Eksjöhus, +8.26,9

 

TOTALSTÄLLNINGAR

Damer: 

1) Ida Dahl, Team Engcon, 739

3) Kati Roivas, Team Ekjöhus, 578

4) Sofie Elebro, Team Eksjöhus, 512

6) Frida Erkers, Team Eksjöhus, 450

Herrar: 

1) Kasper Stadaas, Team Ragde, 705

3) Axel Jutterström Team Eksjöhus, 558

7) Eirik Sverdrup Augdal, Team Eksjöhus, 400

10) Thomas Ødegaarden, Team Eksjöhus, 367

Herrar, ungdom: 

1) Axel Jutterström, Team Eksjöhus, 558

2) Amund Riege, Team Ramudden, 462

3) Thomas Ødegaarden, Team Eksjöhus, 367

Lag: 

1) Team Eksjöhus, 960

2) Team Engcon, 860

3) Team Ramudden, 780

4) Team Ragde Charge, 720

5) Lager 157 Ski Team, 570

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.