Ny pallplats för Roivas i Ski Classics

Kati Roivas tog sig i lördags upp på pallen för femte tävlingen rad – det blev också Team Eksjöhus bästa resultat i de fyra loppen /../

Dela inlägget

Kati Roivas tog sig i lördags upp på pallen för femte tävlingen rad – det blev också Team Eksjöhus bästa resultat i de fyra loppen i Ski Classics i helgen.

– Vi gläds med pallplatsen och andra fina insatser, men vi måste också vara ödmjuka med att det går upp och ner ibland och att vi inte alltid lyckas hundraprocentig, säger teamchefen Espen Träldal.

Efter sju deltävlingar ute på kontinenten var det dags för de första loppen på skandinavisk mark i säsongen upplaga av Ski Classics. Orsa Grönklitt i Dalarna bjöd in till en fin miljö och såväl distanslopp som ett lopp över 13,7 kilometer med individuell start.

I damklassen stack totalledaren Emilie Fleten (Team Ramudden) ifrån övriga fältet redan vid starten och segern var aldrig hotad, i stället blev det en kamp om de andra pallplatserna. Kati Roivas, som före den här säsongen aldrig hade varit på pallen i Ski Classics tidigare, åkte in som trea och tog sin femte raka pallplats. Bakom henne gled Magni Smedås in som femma, Sofie Elebro som 14:e tjej och debutanten Louise Lindström som 17:e.

I herrklassen var det fyra Team Eksjöhusåkare bland de tio bästa, men orken fanns inte i slutskedet när pallplatser skulle fördelas. Morten Eide Pedersen var längst fram bland de fyra och slutade på en femteplats, sex sekunder efter segraren Kasper Stadaas.

– Sätter man det i perspektiv så är det såklart starkt att ha fyra åkare bland de tio bästa. Vi gjorde vad vi kunde, men konkurrensen är sylvass och vi kom inte närmare än att bara vara nära. För oss var det en speciell helg och vi fick inte allt att fungera materialmässigt.

– Sedan måste jag bocka och buga för Stadaas avslutning och Fletens uppvisning. Det är två helt fantastiska insatser och det är de två bästa åkarna just nu. De har de gula västarna och vårt fokus nu är att besegra dem framöver, säger Träldal.

Totalledarna Fleten och Stadaas vann också söndagens individuella lopp och leder stort i totalen. Glädjande var att se Louise Lindström åka in som femma och Eric Rosjö som sexa under söndagen.

– De stod för två väldigt fina prestationer. Två åkare som är duktiga på att staka. Eric har varit med oss tidigare, men det var först gången Louise åkte för oss och det var mycket nytt under lördagen. Sedan gjorde hon det enormt bra i ett sylvasst lopp på söndagen.

Magni Smedås, som slutade femma under lördagen, kom inte till start under söndagen. Anledningen är problem med luftrören, något som hon också påverkades av under lördagen. Därför kommer hon heller inte till start på Tjejvasan, som hon var en tåspets från att vinna förra året.

Team Eksjöhus kommer på lördag att ställa upp med Kati Roivas, Sofie Elebro, Evelina Crüsell, Louise Lindström och 16-åriga Thea Nordin. Loppet ingår inte i Ski Classics, men det gör Vasaloppet som går av stapeln den 3 mars.

– Det ska bli väldigt kul med Tjejvasan, en folkfest med damerna i fokus. Jag tror att det är ett lopp som passar våra åkare bra och att alla fem vi kommer till start med kommer att prestera. Sedan gäller det att ha dagen.

– Evelina har gjort en fantastisk säsong hittills, inte bara när hon vann dubbla JVM-guld. Helgen som var vann hon också två JSM-guld och hon gjorde det även bra i världscupen i Gällivare tidigare på säsongen. En oerhört duktig åkare som ska bli kul att se i våra färger igen, säger Träldal.

 

 

RESULTAT, GRÖNKLITT CLASSIC (60 KM)

Damer:

1) Emilie Fleten, Team Ramudden, 2:44.56,6

3) Kati Roivas, +2.23,0

5) Magni Smedås, 3.52,5

14) Sofie Elebro, +9.43,0

17) Louise Lindström, +13.08,1

Herrar:

1) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 2:26.22,4

5) Morten Eide Pedersen, +6,0

8) Thomas Ødegaarden, 10,6

9) Axel Jutterström, +12,1

10) Eirik Sverdrup Augdal, +14,6

32) Eric Rosjö, +4.53,9

69) Vebjørn Moen, +16.25,5

 

RESULTAT, GRÖNKLITT ITT (14 KM)

Damer:

1) Emilie Fleten, Team Ramudden, 39.33,4

5) Louise Lindström, +1049,0

6) Sofie Elebro, +1.52,9

8) Kati Roivas, +1.55,9

Herrar:

1) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 34.07,6

6) Eric Rosjö, +24,9

9) Thomas Ødegaarden, +35,2

13) Axel Jutterström, +44,7

17) Morten Eide Pedersen, +55,1

19) Eirik Sverdrup Augdal, +1.01,3

21) Vebjørn Moen, +1.09,7

 

TOTALTSTÄLLNING

Damer:

1) Emilie Fleten, Team Ramudden, 1 510

2) Kati Roivas, 1 166

3) Sofie Elebro, 923

9) Magni Smedås, 695

10) Frida Erkers, 638

17) Louise Lindström, +13.08,1

Herrar:

1) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 1 390

3) Axel Jutterström, 929

8) Thomas Ødegaarden, 859

8) Morten Eide Pedersen, 733

13) Eirik Sverdrup Augdal, 670

61) Vebjørn Moen, 118

82) Eric Rosjö, 94

Lag:

1) Team Eksjöhus, 1 700

2) Team Ragde Charge, 1 460

3) Team Ramudden, 1 340

4) Team Engcon, 1 320

5) Lager 157 Ski Team, 1 230

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.