Ny pallplats för Smedås

Magni Smedås tog sig åter upp på prispallen när den tolfte deltävlingningen i Ski Classics avgjordes i Lillehammer. Efter en imponerande avslutning åkte hon in /../

Dela inlägget

Magni Smedås tog sig åter upp på prispallen när den tolfte deltävlingningen i Ski Classics avgjordes i Lillehammer. Efter en imponerande avslutning åkte hon in på tredje plats i klassiska Birkebeinerrennet och är fortsatt med i kampen om totalsegern.

Det är jämnt i toppen av damernas klass i Ski Classics inför nästa helgs två avslutande deltävlingar. Det skiljer bara 55 poäng mellan ledaren Ida Dahl och Team Eksjöhus Magni Smedås på andraplatsen.

När Birkebeinerrennet avgjordes den gångna helgen slutade Dahl tvåa bakom Astrid Øyre Slind medan Magni Smedås kämpade sig upp på en tredjeplats efter att bland annat ha legat över två minuter efter Vasaloppetvinnaren Emilie Fleten som nu slutade femma.

– Magni svarade för en fantastisk avslutning och imponerar i hur hon tar in energi, lägger upp loppet taktiskt och går efter sin egen förmåga. Hon hade bra skidor och kunde hushålla med energi och har därmed fortfarande möjlighet att ta tillbaka den gula tröjan. Det blir en spännande avslutning nästa helg, säger Espen Trädal, sportchef på Team Eksjöhus.

Frida Erkers slutade elva, medan Sofie Elebro åkte in på en 26:e plats. Dessutom hade Team Eksjöhus med två extra åkare, Kristin Austgulen Fosnæs som slutade 14:e och Julie Jeistad som slutade 38:a.

– Frida gör ett jättebra lopp, men lyckades inte hänga med hela vägen. Men en elfteplats är klart godkänt, säger Träldal.

I herrklassen tvingades Axel Jutterström kasta in handduken efter sju av 54 kilometer i de norska skogarna.

– Han vaknade upp på morgonen med magproblem, men hoppet är ju det sista som överger en. Han gav det en chans, men kände ganska fort att det inte skulle gå. Han är på bättringsvägen och förhoppningsvis är både ork och form tillbaka nästa helg, säger Träldal.

Om Morten Eide Pedersen råkade ut för samma bakterier är oklart, men orken fanns inte där och han slutade först på en 89:e plats, hela 20 minuter efter segraren Andreas Nygaard.

– Vi har ingen förklaring där mer än att han kände sig seg och hängig, men även där hoppas att han ska hitta energi och form till avslutningen nästa helg.

Bäst av Team Eksjöhus åkare Eirik Sverdrup Augdal som gled in på 13:e plats.

– Jag tycker att han gör en fantastik insats och han gjorde ett tappert försök. Tyvärr fick han göra mycket jobb själv i klungan, men med rätt träning kommer han att kunna vara med och kämpa i toppen av många lopp. Joel gjorde också ett stabilt lopp och slutade på 50:e plats i tuff konkurrens med många duktiga norska åkare.

Nästa lördag avgörs den näst sista tävlingen, Reistadlöpet över 40 kilometer, och nästa söndag är det sedan dags för säsongsavslutningen. Då är det 67 kilometer som gäller.

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.