Offensiv satsning i Tartu Maraton

Tartu Maraton bjöd på både tuffa förhållanden och framskjutna placeringar. Magni Smedsås tog sig upp på pallen och hennes tredjeplats innebar också Team Eksjöhus tredje /../

Dela inlägget

Tartu Maraton bjöd på både tuffa förhållanden och framskjutna placeringar. Magni Smedsås tog sig upp på pallen och hennes tredjeplats innebar också Team Eksjöhus tredje podium i Ski Classics.

– Tjejerna gör ett riktigt starkt lopp i Tartu. Linn är tillbaka efter sjukdomen och blir åtta, Magni visar styrka och hamnar på en välförtjänt pallplats. Otroligt imponerade åkning av tjejerna under svåra förhållanden, säger teamchef Oskar Svärd.

Team Eksjöhus kom till Tartu Maraton med förhoppningar om en mer offensiv åkning. Men även om det inte höll hela vägen för herrarna, menar Oskar att det är en taktik de kommer att nyttja även framöver.

– Vi har gjort det bra hittills, men vi har en önskan om att bli än mer offensiva för att kunna vara med när det verkligen avgörs. Inför Tartu ville vi synas och köra långt fram för att kunna svara på ryck. Morten och Axel drog ett tungt lass och det höll inte hela vägen den här gången, men om vi inte är där framme så har vi inte heller möjligheten. Den dagen det håller blir utdelningen stor, säger Oskar.

Tartu innebar också en tredjeplats för Team Eksjöhus i lagtävlingen. Det betyder att man närmar sig Team Koteng Eidissen, som ligger femma i den totala lagtävlingen.

– Vi är där uppe och utmanar storlagen under vår debutsäsong. Det är bara att tacka, ta emot och gratulera åkarna och hela serviceteamet till ett fantastiskt jobb så här långt. Vi bara börjat, säger Oskar.

På torsdag bär det av till Orsa-Grönklitt för Team Eksjöhus. Där laddar åkarna upp inför Vasaloppet den 6 mars och inför Tjejvasan, som går av stapeln redan till helgen den 26 februari.

¬– Vi spenderar en vecka på träningsläger i Orsa-Grönklitt, vilket är den optimala uppladdningen inför Vasaloppets. Här kan vi träna i en terräng som liknar Vasaloppet och får de bästa förutsättningarna till att testa skidor och valla inför kommande helgerna, berättar Oskar.

Taktiken inför Vasaloppet är ännu inte spikad, men Oskar spår att det blir en offensiv satsning även här.

– Vi inväntar väder och prognos om föret innan vi spikar taktiken helt. Förra året bröts klungan redan halvvägs till Evertsberg. Händer det i år igen gäller det att vara på tårna om man vill vara bland de första in till Mora. Oavsett före kommer vi definitivt att försöka vara ett av lagen som är med uppe i täten tidigt, men exakt hur vi lägger upp loppet är för tidigt att säga ännu, berättar Oskar.

Följ Teamets damer i Tjejvasan på SVT, med start 08.45 lördag 26/2.

Foto: Visma Ski Classics/ Magnus Östh

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.