Säsongens första seger för Smedås

Team Eksjöhus svarade för en ny imponerande tävlingshelg när La Diagonela avgjordes i Schweiz. Magni Smedås var allra starkast i damklassen och det blev ytterligare /../

Dela inlägget

Team Eksjöhus svarade för en ny imponerande tävlingshelg när La Diagonela avgjordes i Schweiz. Magni Smedås var allra starkast i damklassen och det blev ytterligare två tabellplatser för teamet genom Kati Roivas och Thomas Ødegaarden.

– Vi har väldigt bra stämning i laget just nu och jobbar hårt för varandra, säger teamchefen Espen Träldal.

För fjärde gången i rad vann Team Eksjöhus lagtävlingen och har nu drygt ut sin totalledning – något som inte hade varit möjligt utan individuellt starka prestationer. Hela sju stycken topp åttaplaceringar blev det efter det 55 kilometer långa La Diagonela under lördagen.

Magni Smedås, som missade de första tävlingarna på grund av en ryggskada, är verkligen tillbaka på allvar och lämnade tillsammans med totalledaren Emilie Fleten (Team Ramudden) övriga fältet bakom sig efter bara några kilometers åkning. Duon drygade hem tiden ur försprånget till den närmast jagande klungan som bantades ner till sex åkare, däribland Team Eksjöhus-duon Kati Roivas och Sofie Elebro.

Smedås drog den största delen av loppen, höll sedan Fleten bakom sig hela vägen över mållinjen och tog säsongens första seger. Några minuter senare fick hon se Kati Roivas spurta till sig tredjeplatsen och Sofie Elebro åka in på femteplats.

– Vi har alla känt en osäkerhet kring Magnis rygg, men den har svarat bra och Magni var oerhört stark i loppet. Det var en imponerande seger. Kati fortsätter också att ta kliv hela tiden och tog sin tredje raka pallplacering och Sofie fortsätter att leverera på en hög nivå, säger teamchefen Espen Träldal.

I herrklassen var det en klunga på 16–17 åkare som höll sällskap tills det återstod åtta kilometers åkning. Då satte Thomas Ødegaarden från Team Eksjöhus in ett ryck och fick med sig tre åkare. Kvartetten blev sedan en trio som gjorde upp om segern. Där var Kasper Stadaas (Team Ragde Charge) starkast, tätt följd av lagkamraten Johan Hoel och Ødegaarden som åkte in på tredjeplatsen.

– Thomas var hungrig och hade bestämt sig för att pröva i klättringen. Han är en av de bästa, om inte den bästa, uppför just nu och gjorde det han kunde. Det är tufft att ligga främst i det föret, han drog nästa halva loppet och det då fanns det inte mycket krut kvar i spurten.

– Även här var det en väldigt bra laginsats med fyra stycken av våra åkare bland de åtta bästa. Där vill jag hylla Morten Eide Pedersen som tog ansvar när två åkare försökte gå ifrån, där svarade han för ett väldigt bra jobb för laget, säger Träldal.

Medan Träldal och övriga i serviceteamet redan åkt till Italien där klassiska Marcialonga avgörs på söndag, är åkarna kvar i Seefeld och tränar under ledning av Marthe Kristoffersen.

– Få saker blir gammalt så snabbt som ett skidlopp. Varken serviceteamet, vallarna eller åkarna kan slå oss för bröstet utan nu är det fullt fokus på att åkarna ska få så bra förutsättningar som möjligt i Marcialonga. Det finns två lopp som åkarna vill vinna allra helst, Marcialonga och Vasaloppet och jag har hundra procents tilltro till att Marthe levererar åkare i bästa form dit. Huvudmålet hela januari har varit Marcialonga och jag hoppas att det finns ytterligare några procent i åkarna.

En som ser fram emot söndagens lopp är Magnis Smedås – hon åker dit med den gångna helgens seger i bagaget, liksom vetskapen om att hon var allra starkast i Marcialonga i fjol.

RESULTAT, LA DIAGONELA

Damer:

1) Magni Smedås, Team Eksjöhus, 2:41.31,1

2) Emilie Fleten, Team Ramudden, +3,0

3) Kati Roivas, Team Eksjöhus, +3.58,6

5) Sofie Elebro, Team Eksjöhus, +4.07,4

16) Frida Erkers, Team Eksjöhus, +13.18,6

Herrar: 

1) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 2:18.57,7

2) Johan Hoel, Team Ragde Charge, +1,7

3) Thomas Ødegaarden, Team Eksjöhus, +2,5

6) EiriK Sverdrup Augdal, Team Eksjöhus, +51,3

7) Axel Jutterström, Team Eksjöhus, +53,7

8) Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus, +56,4

52) Vebjørn Moen, Team Eksjöhus, +12.58,1

 

TOTALSTÄLLNING:

Damer:

1) Emelie Fleten, Team Ramuddsen, 860

2) Ida Dahl, Team Engcon, 811

3) Kati Roivas, Team Eksjöhus, 728

4) Sofie Elebro, Team Eksjöhus, 632

7) Frida Ekers, Team Eksjöhus, 510

15) Magni Smedås, Team Eksjöhus, 320

Herrar: 

1) Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, 905

2) Axel Jutterström, Team Eksjöhus, 658

3) Johan Hoel, Team Ragde Charge, 597

6) Thomas Ødegaarden, Team Eksjöhus, 517

7) Eirik Sverdrup Augdal, Team Eksjöhus, 505

13) Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus, 425

68) Vebjørn Moen, Team Eksjöhus, 95

Lag: 

1) Team Eksjöhus, 1 160

2) Team Engcon, 980

3) Team Ramudden, 940

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.