Smedås behåller gula ledartröjan

Team Eksjöhus Magni Smedås behåller totalledningen i Ski Classics trots tuffa förutsättningar i Orsa/Grönklitt den gångna helgen. Magproblem till trots tog hon en tredje- och /../

Dela inlägget

Team Eksjöhus Magni Smedås behåller totalledningen i Ski Classics trots tuffa förutsättningar i Orsa/Grönklitt den gångna helgen. Magproblem till trots tog hon en tredje- och en femteplats och leder totalen med fem poäng när fyra tävlingar återstår.
På herrsidan var Eirik Sverdrup Augdal bäst av Team Eksjöhus åkare med en sjätte- och en sjundeplats.

Godkänt, i alla fall delvis. Det är sportchefen Espen Träldals betyg på Team Eksjöhus insats i Dalarna under helgen som var. Nionde och tionde etapperna i Ski Classics gick av stapeln med 50 kilometer masstart på lördagen och 15 kilometer med individuell start under söndagen.

Magni Smedås kom till Orsa/Grönklitt med två raka segrar i bagaget – från de två klassikerna Marcialonga och Jizerska – och behåller den gula ledartröjan när touren fortsätter med Vasaloppet om knappt två veckor. Men det var inte en problemfri helg för henne.

– Vi vet inte riktigt vad det var, men det var någon form av magsjuka som gjorde att hon kräktes ett par gånger mitt under loppet. Med tanke på att kroppen inte var helt i balans och att hon fick tömma sig helt gör hon fantastiska insatser och fortsätter att leverera på en hög och jämn nivå.

Ida Dahl från Team Engcon vann båda loppen under helgen och knappade in på Smedås. Det skiljer nu bara fem poäng mellan de två och de har sedan över 300 poäng ner till Emelie Fleten och Jenny Larsson som är trea och fyra i sammandraget.

– Vi är glada varje gång hon får behålla den och hoppas att hon kan ta med sig den upplevelsen. Hon utvecklas av att bära tröjan och den press som det innebär och har hon den även efter Vasaloppet betyder det i så fall att hon gör en fantastisk insats där, säger Träldal.

Frida Erkers slutade tolva och 20:e i de två loppen, Evelina Crusell på plats 30 respektive 31.

– Väldigt kul att Evelina, som bara är 18 år, går in och gör två fina insatser, säger Träldal.

Damåkarna återsamlas i Orsa på torsdag och gör upp i Tjejvasan på lördag.

– Även om den inte ingår i touren är det en tävling vi sätter högt värde på och det är en bana som vi tycker passar Magni bra, säger Träldal.

I herrklassen klev Eirik Sverdrup Augdal in i stallet och levererade en sjätte- och en sjundeplats.

– Två väldigt fina insatser och han visar att han har en stor potential och framtid i långloppen.

Morten Eide Pedersen tappade till en sjätteplats totalt efter en 19:e respektive nia i de två loppen i helgen. Dock är det sex åkare, från placeringarna två ner till sju, som ligger inom 137 poäng. Totaltolvan Axel Jutterström slutade 25:a och 22:a. Båda loppen vanns av Emil Persson från Lager 157 Ski Team, som också leder totalen i överlägsen stil.

Fyra tävlingar återstår i Ski Classics 2022/23:
Vasaloppet (90 km) den 5 mars,
Birkebeinerrennet i Lillehammer (54 km) den 18 mars,
Reistadlöpet i Setermoen-Bardufoss 40 km) den 1 april
avslutningen den 2 april med 67 kilometer i norska Bardufoss-Finnsnes.

Foto: Magnus Öst

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.