Smedås överlägsen i klassiska Birkebeinerrennet

Magni Smedås svarade för en ny imponerande insats i Ski Classics och vann Birkebeinerrennet hemma i Lillehammer med över en minuts marginal till tvåan Emilie /../

Dela inlägget

Magni Smedås svarade för en ny imponerande insats i Ski Classics och vann Birkebeinerrennet hemma i Lillehammer med över en minuts marginal till tvåan Emilie Fleten.
–Ett otroligt bra lopp, säger Espen Träldal, teamchef för Team Eksjöhus som med tre tävlingar kvar leder lagtävlingen överlägset.

Team Eksjöhus Magni Smedås och Kati Roivas satte fart från start i loppet och ledde en kvartett so tidigt lämnade övriga åkare bakom sig. Men bara några kilometer senare gjorde totalledaren Emilie Fleten ett ryck och ledde som mest med 44 sekunder.

Smedås och övriga gav dock inte upp och två in i loppet hade Fletens ledning reducerats till 26 sekunder och med 28 minuter kvar var kvartetten åter samlad

Fleten och Smedås ökade sedan farten och fick en lucka till de övriga, men Smedås visade sig sedan vara klart starkast för dagen. Med dryga milen kvar att åka började gapet de två emellan att växa och i mål var Smedås hela 67 sekunder före tvåan Fleten.

Kati Roivas åkte in som trea – hennes sjunde pallplats på de senaste åtta loppen – och hon befäste sin andraplats i totalen.

– Tjejerna levererade som vanligt! Bakom dem svarade också Sofie Elebro för en stark avslutning där hon körde upp sig till sjätteplats, säger Espen Träldal.

– Vi visste att Magni är extremt bra utför och det kändes som att hon hade kontroll. Hon jobbade för att minimera förlusten uppför och det kändes som att hon hade kontroll på loppet. Hon har svarat för en supersäsong efter att hon kom tillbaka från skadan och har nu två andraplaceringar och två segrar, säger Träldal.

Även på herrsidan blev det tre nya topp 10-placeringar för Team Eksjöhus, dock ingen pallplats. Eirik Sverdrup Augdal var starkast av de vitklädda och åkte in som fyra, drygt 14 sekunder efter segraren Andreas Nygaard.

– Det var en godkänd dag, men vi hade hoppats på mer. Ibland är förväntan större än det vi kan uppnå och vi får utvärdera vad som gick fel. Men jag gläds år Eiriks insats, han fick en jättebra träff i loppet.

I lagtävlingen leder Team Eksjöhus i suverän stil. Med tre tävlingar kvar är avståndet ner till tvåan Team Ragde Charge hela 300 poäng.

– Vi leder, men ska inte slappna av. Även om åkarna är slitna både mentalt och i kropparna ska vi hålla fokuset uppe de sista loppen.

De tre återstående loppen avgörs alla i Norge: Reistadløpet (50 km) den 6 april, Summit 2 Senja (60 km) den 7 april och Janteloppet (100 km) den 13 april.

 

BIRKEBEINERRENNET

Damer:

1) Magni Smedås, 2:47.09,9

3) Kati Roivas, +2.28,4

6) Sofie Elebro, +12.01,8

Herrar:

1) Andeas Nygaard, Team Ragde Charge, 2:23.55,9

4) Eirik Sverdrup Augdal, +14,1

11) Morten Eide Pedersen, +2.11,1

16) Thomas Ødegaarden, +4.55,0

21) Axel Jutterström, +5.36,9

34) Vebjørn Moen, +9.54,2

TOTALSTÄLLNING

Damer:

2) Kati Roivas, 1 615

3) Magni Smedås, 1 300

4) Sofie Elebro, 1 231

13) Frida Erkers, 638

Herrar:

4) Thomas Ødegaarden, 1 194

5) Axel Jutterström, 1 132

8) Morten Eide Pedersen, 981

10 Eirik Sverdrup Augdal, 930

59) Vebjørn Moen, 168

90) Erik Rosjö, 94

Lag:

1) Team Eksjöhus, 2 080

2) Team Ragde Charge, 1 780

3) Team Engon, 1 620

4) Team Ramudden, 1 580

5) Lager 157 Ski Team, 1 530

 

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.