Starka besked efter första tävlingshelgen

Blinkfestivalen i Sandnes är en av sommarens stora höjdpunkter för rullskidåkare. Festivalen inleddes med klassiska Lysebotn Opp och avslutades med höjdpunkten, lag-stafetten, på söndagen. Teamchef /../

Dela inlägget

Blinkfestivalen i Sandnes är en av sommarens stora höjdpunkter för rullskidåkare. Festivalen inleddes med klassiska Lysebotn Opp och avslutades med höjdpunkten, lag-stafetten, på söndagen. Teamchef Oskar Svärd är lyrisk över insatserna under Blinkfestivalen, där Team Eksjöhus på allvar visade upp sin potential.

– Det är helt otroligt. Hela långloppseliten är på plats och vi kommer in här som ett nytt team och levererar resultat direkt, i en av de största tävlingarna under sommaren. I Norge hade Lysebotn Opp hade fler tittare än OS-sändningarna, då fattar man hur stort det här är. Och nu vet alla vilka Team Eksjöhus är, säger Oskar Svärd.

I stak-klassen på Lysebotn Opp stod Linn Sömskar och Hedda Bångman för otroligt fina insatser, med en andraplats för Linn och en otroligt stark femteplats för Hedda. Även Morten Eide Pedersen och Axel Jutterström stod för fina insatser, med en fjärdeplats för Morten och en sjundeplats för Axel.

– Både Linn och Hedda gör otroliga prestationer på den här tuffa banan med 660 höjdmeter över 7,5 kilometer. För att inte tala om Axel. Tanken var att han skulle se och lära och så kommer han och slår stora delar av långloppseliten med en otroligt stark sjundeplats. Det säger något om vilken fantastisk ungdomskille vi har hittat.

Linn följde upp onsdagens succé med att vinna sprinten på lördagen, före både norska sprinteliten och Maja Dahlqvist, sprintvärldsmästaren från VM i Oberstdorf. En chock, säger Oskar.

– Planen var att spara Linn till stafetten på söndagen, men jag frågade Linn om hon inte skulle köra sprinten ändå. Det gjorde hon och jag fick en chock när hon vann hela sprinten i det starka startfältet, Linn är verkligen i grym form just nu.

Festivalen avslutades med den stora höjdpunkten – lag-stafetten Blink Classics Team Challange. Även där stod Team Eksjöhus för en väldigt stark insats och tog andraplatsen efter förra säsongen vinnare i Ski Classics lagtävling, Team Ramudden.

– Målet med den här veckan var att bygga laget och få ett par roliga dagar och tävlingar ihop. Och det har vi verkligen lyckats med. Att få med oss de här fina resultaten som grädde på moset – det är helt vilt. Visst, rullskidor är rullskidor och ingen satsar på att formtopp sig till sådana här tävlingar, men resultaten visar att vi har fog för våra höga ambitioner inför kommande säsong och vi tar med oss den positiva känslan framåt.

Nästa tävling för Team Eksjöhus är Alliansloppet på Trollhättan Action Week 28 augusti. Då ansluter även Karolina Hedenström, som varit skadad, och Ari Luusua.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.