Succé i Reistadløpet – dubbelseger för Team Eksjöhus

I årets näst sista tävling tog Team Eksjöhus årets första seger – både individuellt och som lag. En urstark Martin Løwstrøm Nyenget vann herrklassen med /../

Dela inlägget

I årets näst sista tävling tog Team Eksjöhus årets första seger – både individuellt och som lag. En urstark Martin Løwstrøm Nyenget vann herrklassen med marginal och bakom honom stod övriga i teamet för fantastiska prestationer i de nordnorska fjällen.

Det blev som teamchef Oskar Svärd förutspådde: Team Eksjöhus stod för sin klart bästa insats under hela säsongen i lördagens Reistadløpet. Med Nyenget överst på pallen, en rad topp tio-placeringar och årets första lagseger fick teamet god utdelning på den stigande formen.

– Vi gör fantastiska insatser, både individuellt och som lag. Det här visar att vi gör många saker rätt just nu. Vi har en balanserad grupp, god stämning och inspirerande åkare som hoppar in och bidrar. Det kändes tydligt att vi hade något bra på gång, berättar sportchef Espen Trældal.

Utöver vinsten hamnade Team Eksjöhus åkare högt upp i resultatlistorna, vilket gav årets första lagseger. Inhopparen Emma Ribom stod för en stark fjärdeplats, strax före Magni Smedås på femteplats, som levereradeännu en gång. Linn Sömskar, tillbaka efter sjukdom, stod för en fin prestation med en elfteplats, strax utanför topp-tio.

Formstarka Eric Rosjö blev fyra och därmed bäste svensk i herrklassen. Axel Jutterström stakade sig till en artondeplats med blanka skidor i tuffa förhållanden och hade bara ett fåtal stakåkare framför sig.

Spred riskerna med fästvalla och blanka skidor

Inför loppet valde teamet en strategi där de traditionellt starka åkarna gick med fästvalla och övriga med blanka skidor. Dels för att sprida riskerna, men också för att utnyttja varje åkare individuella styrkor. En strategi som gick hem.

– Vallateamet med Fredrik i spetsen har lagt ner ett otroligt jobb. Vi är väldigt tacksamma och ödmjuka för alla som hjälpt oss att få de bästa förutsättningarna. Vi fick till en bra balans idag, vilket resulterade i vår första lagseger, berättar Espen.

Succén på Reistadløpet kommer efter i Årefjällsloppet förra helgen, något som signalerade stigande form för flera åkare i teamet. Hedda Bångman gjorde där säsongens bästa lopp och tog en efterlängtad topp tio-placering. Axel Jutterström hittade tillbaka till formen med en stark tolfteplats, trots en tidig vurpa och problem med energiintaget.

Till helgen väntar säsongens sista lopp i finska Ylläs-Levi. Till start kommer Morten Eide Pedersen, som är tillbaka efter sjukdom. Även Andreas Svensson är tillbaka i Team Eksjöhus och ansluter till övriga laget på torsdag, på plats i Ylläs-Levi.

Följ Team Eksjöhus i säsongsavslutningen i Ylläs-Levi från 7:35 på SVT och NRK.

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.