Summering av säsongen

Ett hack upp i lagtävlingen, fyra segrar under säsongen och en finfin andraplats i totalten på damsidan: Sportchefen Espel Träldal är nöjd när han med /../

Dela inlägget

Ett hack upp i lagtävlingen, fyra segrar under säsongen och en finfin andraplats i totalten på damsidan: Sportchefen Espel Träldal är nöjd när han med en och en halv veckas perspektiv blickar tillbaka på säsongen, men längtar också redan till nästa.
– Det var en väldigt bra säsong och vi fortsätter att ta steg i rätt riktning samtidigt som vi också har ännu mer att hämta, säger han.

Det har gått tio dagar sedan Ski Classics säsongen 2022/23 avslutades i Norge och det blev en historisk helg där Team Eksjöhus tog sin första dubbelseger någonsin. Det är också en av höjdpunkterna på säsongen när sportchefen Espen Träldal summerar.

– Dels den historiska dubbelsegern och dels att vi hade tre damer bland de åtta bästa. Vi visade både topp och bredd den helgen. Sedan är Magni Smedås första seger, i ett av de mest klassiska loppen dessutom (Marcialonga), också en av säsongens toppar.

Smedås följde upp den segern med att även vinna veckan efter i Jizerska och tog i samband med det över den gula ledartröjan.

Ända in i slutskedet av det sista loppet fanns chansen till totalseger i Ski Classics, men det blev till slut en andraplats bakom svenskan Ida Dahl.

– Vi har ju vetat att hon är en bra skidåkare och hade hoppats på framskjutna placeringar i vissa lopp men hade inte vågat tro att hon redan skulle vara med och slåss om totalsegern. Det är otroligt svårt att lyckas under sin första säsong, det har inga av de stora åkarna gjort tidigare. Så jag är fantastiskt nöjd och glad över hennes insatser och att hon tack vare väldigt fina insatser i framför allt två av klassikerna satte sig i en position som gjorde att hon fick bära den gula ledarvästen.

Liksom övriga av säsongens lagkamrater kommer Magni Smedås att köra för Team Eksjöhus även nästa säsong och ett vasst team kommer att bli ännu bättre. Den senaste tiden har arbetet med att forma kommande säsongs team varit intensivt och det dröjer inte länge förrän Träldal kommer att att kunna presentera nyheter runt teamet

– Det är laget och inte jaget som gäller och lagtävlingen är väldigt viktig för oss. Sedan speglar den på många sätt de individuella prestationerna. Vi klättrade en placering och slutade fyra nu framför väldigt bra team, men vi tror att vi har möjlighet att hämta hem ännu fler poäng. Sprint har vi till exempel inte satsat så mycket på, där kan vi plocka fler poäng. Vi har som uttalat mål att bli bäst i världen och då behöver vi klättra ytterligare tre steg. Vi känner oss komfortabla med att vi kommer att ta nya kliv nästa säsong.

Finns det något ni kan göra annorlunda?

– Det finns alltid saker som gör en besviken ibland, men vi försöker att inte fokusera på det positiva. Negativa saker tar vi upp direkt efter målgång eller efter tävlingshelgen, sedan kan vi flytta fokus till kommande tävlingar. Sen kommer vi att ha en utvärdering med åkarna den här veckan, säger Träldal.

Den 1 maj samlas teamet igen och kommer att ha 35–40 dagar tillsammans innan nästa säsong drar igång. Fyra lopp på rullskidor står också på schemat i augusti.

– Innan vi stänger den här säsongen vill jag också passa på att tacka alla våra partners som gör satsningen möjlig för oss och hela den serviceapparat som finns hos oss i form av tränare, vallare och föräldrar som ställer upp. Det är många som förtjänar en extra klapp på axeln, säger Träldal.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.