Taktik och nyförvärv inför Vasaloppet: Andreas Svensson nytt tillskott i teamet

Snart är det dags för årets stora höjdpunkt för alla långloppsåkare: Vasaloppet. Inför söndag stärker Team Eksjöhus upp herrsidan med Ulricehamnsbördige Andreas Svensson, som åker /../

Dela inlägget

Snart är det dags för årets stora höjdpunkt för alla långloppsåkare: Vasaloppet. Inför söndag stärker Team Eksjöhus upp herrsidan med Ulricehamnsbördige Andreas Svensson, som åker de nio milen från Sälen till Mora i teamets färger.

– Andreas har gjort fantastiskt fina resultat på långloppen i Sverige den här säsongen. Han har visat att han har en hög kapacitet och en jämn nivå. Det känns väldigt kul att ha honom som en del av Team Eksjöhus under Vasaloppet, säger Oskar Svärd.

Tjugosjuårige Andreas Svensson kommer precis som Oskar Svärd från Ulricehamnstrakten och har åkt för Ulricehamns IF under hela sin karriär. Efter skidgymnasiet i Torsby gick flytten till Falun, där han nu bott och tränat i över 5 år.

Satsningen på långlopp är ny för den här säsongen. Det var när Andreas, som tidigare åkte allt från sprint till klassiskt, bestämde sig för att fokusera på längre lopp som alla bitar föll på plats. I februari vann han det prestigefyllda Engelbrektsloppet, något som underströk den höga och jämna nivå han hållit under säsongen.

– Under pandemin fick jag en motivationsdipp och bestämde mig för att testa något nytt. Jag har alltid haft en fallenhet för längre lopp och tänkte att nu är det dags. Under vintern har jag åkt svenska långloppscupen och ett par Challenger-lopp i Ski Classics regi. Jag har presterat på en hög och jämn nivå och är mer taggad än någonsin. Det känns otroligt hedrande att få möjligheten att åka Vasaloppet för Team Eksjöhus, säger Andreas.

Andreas är ingen ny bekantskap för Oskar, som fick upp ögonen för honom redan 2017.

– Andreas 22:a-plats på Vasaloppet 2017, när han bara var 22 år gammal, var verkligen något som stack ut. Då fick jag upp ögonen för hans kapacitet. När han nu väljer att satsa helhjärtat på långlopp känns det som en riktigt spännande åkare att få in i teamet. Vi börjar med Vasaloppet och sedan tar vi ett gemensamt beslut om hur vi går vidare, säger Oskar.

Teamets uppåtgående trend inför Vasaloppet

Efter en tuff början på året har Team Eksjöhus haft en uppåtgående trend efter Jizerska. Under Tartu körde teamet mer offensivt än vanligt, och när Morten, Axel, Eric, Linn, Hedda och Andreas kommer till start på söndag är det med förväntan på ett snabbt lopp.

– Det kommer gå fort, det vet vi allihop. Vasaloppsspåren är grymt snabba just nu. Bra med snö och kalla nätter borgar för riktigt snabba spår. Dagarna innan kommer vi samlas i teamet och diskutera taktik och upplägg inför söndag, berättar Oskar.

– Men det gäller att vara med när det händer, så mycket kan vi säga. Vi har sett många exempel på offensiv åkning i vinter och med de här förutsättningarna räknar vi med att det kommer att gå snabbt redan från början, säger Oskar.

Just nu genomför teamet de sista skid- och vallatesterna i Orsa och passar på att vila upp sig inför söndagens prövning.

– Efter 20 år i UIF:s färger känns det spännande att dra på sig en ny dräkt på söndag. Att bli del av ett sammansvetsat team känns väldigt kul. Jag siktar i första hand på att hjälpa teamet, men vill gärna bli topp-20 och slå min bästa placering från 2017, säger Andreas.

– Träningen är gjord och nu handlar det bara om att samla överskott inför söndag. Vi behöver vila, äta bra och fylla på med extra kolhydrater för att ge kroppen de bästa förutsättningarna. Vi har en bra känsla och en uppåtgående form – det kommer att bli riktigt kul på söndag, avslutar Oskar.

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Träning

Dags att inleda nya säsongen

På tisdag är det äntligen dags – då samlas Team Eksjöhus för första gången sedan april för att lägga upp ramarna för kommande säsong. – /../

Blogg / Uncategorized

Bäst vill bli ännu bättre

Det har gått några veckor sedan avslutningen av Ski Classics-säsongen, men arbetet med att skapa förutsättningar för nästa säsong har inte tagit någon paus för /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.