Team Eksjöhus satsar ännu högre

Förra säsongen blev det flera individuella segrar, en andraplats totalt för Magni Smedås och en fjärdeplats i lagtävlingen. När nya säsongen av Ski Classics inleds /../

Dela inlägget

Förra säsongen blev det flera individuella segrar, en andraplats totalt för Magni Smedås och en fjärdeplats i lagtävlingen. När nya säsongen av Ski Classics inleds i Bad Gastein på lördag kommer Team Eksjöhus med ett ännu starkare lag och siktar ännu högre.

Förra säsongen rundades av med en historisk helg i Norge där Team Eksjöhus Martin Løwstrøm Nyenget vann de två avslutande loppen och där det i ett av loppen dessutom blev en dubbelseger för laget. Magni Smedås slogs också in i det sista om totalsegern i damklassen men fick till slut ge sig mot Ida Dahl.

Efter femteplatsen i lagtävlingen säsongen 2021/22 blev det en fjärdeplats 2022/23 – och nu hoppas Team Eksjöhus kunna vara med och slåss om slutsegern.

Den tidigare OS- och VM-åkaren Marthe Kristoffersen har anställts som ny sportchef och tränare, fjolårssjuan Kati Roivas har tagit klivet över till Team Eksjöhus, liksom den norska supertalangen och trefaldiga juniorvärldsmästarinnan Milla Grosberghaugen Andreassen. Senast in i laget är Eric Rosjö, som tävlade för Sverige i VM förra året och parallellt med traditionella världscupen även siktar på att åka flera lopp i Ski Classics.

– Vi har aldrig haft ett så starkt lag som vi har nu och det syns på de läger och träningar vi haft att många har utvecklats och kommer att ta nya kliv i år. Vi har både topp och bredd och hoppas kunna vara med och slåss om segern i många av loppen, säger Kristoffersen.

– Magni kunde visa förra året vilken fantastisk skidåkare hon är när hon bland annat vann de två klassikerna Marcialonga och Jizerska och under flera lopp fick bära den gula ledarvästen. Det gav en positiv energi till hela laget och det är något både hon och övriga i laget vill uppleva igen, säger Kristoffersen.

Efter premiärhelgen i Österrike där två lopp avgörs bär det vidare till Val Venosta-dalen i Italien där två lopp körs nästa helg. Totalt är det 15 lopp i Ski Classics, fördelade på elva helger och sex länder.

SKI CLASSICS 2023/24

9 december: Bad Gastein Pro Team Tempo – 15 km (Sportgastein, Österrike)
10 december: Bad Gastein Criterium – 35 km (Sportgastein, Österrike)
16 december: La Venosta Criterium – 35 km (Val Venosta, Italien)
17 december: La Venosta ITT – 10 km (Val Venosta, Italien)
13 januari: 3 Zinnen Ski Marathon – 62 km (Sexten, Italien)
20 januari: Engadin La Diagonela – 55 km (Pontresina-Zuoz, Schweiz)
28 januari: Marialonga – 70 km (Trentino, Italien)
11 februari: Jizerska 50 – 50 km (Bedrichov, Tjeckien)
17 februari: Grönklitt Classic – 50 km (Orsa Grönklitt, Sverige)
18 februari: Grönklitt ITT – 12 km (Orsa Grönklitt, Sverige)
3 mars: Vasaloppen – 90 km (Sälen–Mora, Sverige)
16 mars: Birkebeinerrennet – 54 km (Rena–Lillehammer, Norge)
6 april: Reistadløpet – 40 km (Setermoen-Bardufoss, Norge)
7 april: Summit 2 Senja – 60 km (Bardufoss–Finnsnes, Norge)
13 april: Ski Classics Grand Finale Janteloppet – 100 km (Hafjell, Norge)

TEAM EKSJÖHUS 2023/24

Damer:
Magni Smedås (Norge)
Frida Erkers (Sverige)
Sofie Elebro (Sverige)
Kati Roivas (Finland)
Milla Grosberghaugen Andreassen (Norge)

Herrar:
Morten Eide Pedersen (Norge)
Axel Jutterström (Sverige)
Eirik Sverdrup Augdal (Norge)
Thomas Ødegaarden (Norge)
Vebjørn Moen (Norge)
Eric Rosjö (Sverige)

Team Eksjöhus Academy:
Anton Grahn (Sverige)
Evelina Crusell (Sverige)
Joel Andersson (Sverige)
Mira Göransson (Sverige)

Teamchef:
Espen Träldal (Norge)

Sportchef:
Marthe Kristoffersen (Norge)

Vallachef:
Luca Angelini (Italien)

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Dubbla pallplatser i Marcialonga

Säsongens första klassiker är avgjord och det blev pallplatser för både Magni Smedås och Kati Roivas och totalt sju nya topp 10-placeringar för Team Eksjöhus /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.