Team Eksjöhus utmanade storlagen i Orsa

Så var det äntligen dags – premiären i Orsa Grönklitt för den tolfte upplagan av Ski Classics. I lagtempot och den individuella prologen stod Team /../

Dela inlägget

Så var det äntligen dags – premiären i Orsa Grönklitt för den tolfte upplagan av Ski Classics. I lagtempot och den individuella prologen stod Team Eksjöhus för fantastiska insatser som gav mersmak inför säsongen.

En femte plats i lagtempot, en rosa ungdomströja och flera maxprestationer är resultatet efter helgen premiärhelg i Orsa Grönklitt. Det är en nöjd teamchef som sammanfattar helgen.

– Det är en succé, det går inte att säga annat, berättar teamchef Oskar Svärd. Vi är där uppe och utmanar de stora lagen direkt i vår första säsong. Det ryska topplaget med idel starka åkare var efter oss och andra svenska storlag likaså. Vi presterade verkligen max i Orsa och jag är otroligt stolt över laget.

Efter en höst av bra träning och starka formbesked gick Team Eksjöhus in i tävlingsveckan med en bra känsla. Enda smolket i bägaren var bortfallet av Karolina Hedenström, som drabbats av förkylning och Eric Rosjö, som tog ett sent beslut om att stå över söndagens tävling med en ömmande rygg. Med bara fyra åkare till start i söndagens individuella prolog ligger Team Eksjöhus ändå sexa totalt efter premiärhelgen, vilket vittnar om de starka prestationerna.

– Linn är där uppe i toppskiktet där hon hör hemma, bara sekunder efter Björgen. Hedda maxpresterar i ett otroligt tufft fält och Morten hävdar sig mot världens starkaste spurtare trots att banprofilen är för flack för hans smak och Axel, ja, han slår starke Max Novak på fingrarna i den individuella prologen. Det är ingen, absolut ingen, som trodde att han skulle prestera som han gör idag för ett år sedan. Han, tillsammans med övriga teamet, står för en helt otrolig insats, säger Oskar.

Det är ett team i framgång och med gott självförtroende som nu går på en välförtjänt julledighet. Den 2 januari beger sig laget ner till Italien och Misurina, långloppssäsongen drar i gång på allvar den 8 januari. Därefter väntar tävlingar i tät följd med Reschenseerennen, La Diagonela och Marcialonga innan laget beger sig hem till Sverige igen i slutet av januari.

– Stämningen i laget är fantastiskt bra och det finns en stor trygghet i att vi träffat rätt med skidor och vallning. Nu tar vi med oss den här bra känslan och håller i gång, utan att riskera överträning. Vi är ännu inte många nog att utmana om lagsegern i totalcupen, men satsar på att få till bra tävlingar och fina individuella prestationer under säsongen. Och vem vet, kanske får Axel behålla ungdomströjan. Oavsett vilket – om teamet fortsätter att prestera på den här nivån har vi en otroligt rolig säsong att se fram emot, avslutar Oskar.

Foto: Visma Ski Classics / Magnus Östh

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Summering av säsongen

Ett hack upp i lagtävlingen, fyra segrar under säsongen och en finfin andraplats i totalten på damsidan: Sportchefen Espel Träldal är nöjd när han med /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.