Therese Johaug tar en viktig roll i Team Eksjöhus och Team Aker Dæhlies nya satsning

En av världens främsta skidåkare genom tiderna blir en viktig del i det projekt Team Eksjöhus tillsammans med Team Aker Dæhlie startar för att skapa /../

Dela inlägget

En av världens främsta skidåkare genom tiderna blir en viktig del i det projekt Team Eksjöhus tillsammans med Team Aker Dæhlie startar för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att bedriva elitidrott på lika villkor.

– Mitt hjärta finns i skidåkningen och jag ser fram emot möjligheten att bidra med den kunskap och erfarenhet jag fått under mina år i världstoppen, säger den 14-faldiga världsmästaren och fyrfaldiga OS-guldvinnaren Therese Johaug.

I april förra året avslutade Therese Johaug en lika fantastisk som segerrik karriär. Under sina tre sista mästerskap – VM 2019, VM 2021 och OS 2022 – vann hon samtliga nio distanslopp och totalt blev hon världsmästare 14 gånger och vann fyra OS-guld. I världscupen stod hon på pallen 170 gånger, varav 100 gånger högst upp.

35-åringen, som är nybliven mamma, blir nu en viktig del när Team Eksjöhus tillsammans med Team Aker Dæhlie startar ett nytt projekt. Genom att bjuda in till föreläsningar, träningsdagar, tränarutbildningar och tillsammans arbeta med såväl topp som bredd bland tjejerna på ungdomssidan hoppas de båda skidstallen att många fler ska fortsätta att idrotta längre upp i åldrarna.

– I tävlingsspåren är vi och Team Aker Dæhlie konkurrenter, men vid sidan av har både vi och skidsporten i stort mycket att vinna på att vi släpper prestigen och tillsammans utnyttjar den kunskap vi besitter för att fler kvinnor på sikt ska kunna fortsätta att idrotta på hög nivå. I dag är det alldeles för många unga tjejer som slutar tidigt, säger Marthe Kristoffersen, sportchef och tränare för Team Eksjöhus.

– Vi vill skapa fler kvinnliga förebilder för de unga tjejerna, skapa en större förståelse, ge dem en trygghet i idrottsmiljön och arbeta tillsammans med externa aktörer inom forskning och utveckling. Att Therese vill vara en del i det här projektet känns fantastiskt. Vi har känt varandra i många år och det är en fantastisk person och skidåkare som kommer in med oerhört mycket kompetens.

Johaug och Kristoffersen vann bland annat JVM-guld i stafett tillsammans 2008 och ingick då i norska skidförbundets satsning Team Turbo.

– Det är roligt att Team Turbo återförenas igen (skratt)! Det ska bli oerhört kul att vara en del av det här projektet och arbeta tillsammans med Marthe och andra som också brinner för längdskidåkningen. Jag ser också fram emot att jobba med de unga talanger som kommer upp, säger Johaug.

Förutom Johaug och Kristoffersen kommer också norskorna Guru Strøm Solli och Kari Vikhagen Gjeitnes samt den tidigare svenska VM-medaljören Maria Rydqvist att ta plats i projektet.

– Jag har tidigare varit väldigt engagerad i jämställdhetsarbetet inom skidåkningen, så det här projektet känns viktigt. Jag ser fram emot att tillsammans med Therese, Marthe, Guri, Kari och många andra för att skapa förutsättningar för såväl unga tjejer som framtida kvinnliga ledare inom skidsporten, säger Rydqvist.

Guro Strøm Solli är tidigare norsk landslagsåkare och i dag en erkänd idrottsforskare som har doktorerat i uthållighetsträning och undervisar i idrottsfysiologi, träningslära och forskningsmetoder vid Nord Universitetets i Meråker. Hon säger att projektet är viktigt för att inspirera fler unga kvinnliga skidåkare att satsa längre för att få möjlighethet att nå sin fulla potential. Hon hoppas även sätta fokus på att öka kunskapen om de kvinnliga utövarna, något som ska bidra till att fler kvinnor önskar att vara kvar inom idrotten som tränare eller ledare.

Även Kari Vikhagen Gjeitnes har en bakgrund i det norska landslaget och arbetar i dag bland annat som tränare för både Team Aker Dæhlie och Wangs skidgymnasium. Hon ser fram emot möjligheten att genom projektet ge tränare i olika åldersgrupper värdefull och övergripande kunskap men också särskild kunskap knuten till sportslig utveckling av flickor och kvinnor.

 

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Dubbla pallplatser i Marcialonga

Säsongens första klassiker är avgjord och det blev pallplatser för både Magni Smedås och Kati Roivas och totalt sju nya topp 10-placeringar för Team Eksjöhus /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.