Vi hoppas ta ytterligare kliv

Till helgen drar Ski Classics-säsongen äntligen igång. Först ut är Bad Gastein, som är en helt ny tävlingsplats för touren. Inför säsongsstarten stämde vi av /../

Dela inlägget

Till helgen drar Ski Classics-säsongen äntligen igång. Först ut är Bad Gastein, som är en helt ny tävlingsplats för touren. Inför säsongsstarten stämde vi av läget med teamchefen Oskar Svärd.
– Känslan är god inför säsongen. Vi är väldigt nöjda med hur det gick ifjol och i år hoppas vi ta ytterligare kliv.

Skådeplatsen för säsongens första tävlingar är alltså österrikiska Bad Gastein. Något som blir en dubbel utmaning för åkarna. Dels för att det är en helt ny ort på touren men också på grund av höjden. Sport Gastein, där tävlingar körs, ligger på 1 650 meter över havet.

– Vid 1 000 meter märker man inte av särskilt mycket men kommer man upp mot 1 400 – 1 600 så börjar det kännas och hur man reagerar är väldigt individuellt, säger teamchefen Oskar Svärd.

Teamets åkare förbereder sig på lite olika sätt för att ta sig an helgens lopp på den höga höjden. Morten Eide Pedersen och Axel Jutterström har varit nere i Bad Gastein sedan den 28 november med övriga åkare ansluter under torsdagen.

– Antingen så är man på plats en till två veckor innan för att vänja sig vid den höga höjden eller så åker man upp på hög höjd så nära start som möjligt och åker ner så fort som möjligt igen efter loppet. Så det finns lite olika sätt att ta sig an det på.

Helgens tävlingar inleds med ett Pro Team Tempo-lopp över 14 km, vilket innebär att man kör lagvis där herrarna startar 30 sekunder före damerna och där resultatet räknas på den andraplacerade herråkaren och andraplacerade damåkaren.

– Det blir ett väldigt taktiskt lopp där man kör som ett team och kan hjälpa varandra på olika sätt. Antingen om man drar växelvis eller om någon känner sig extra stark för att ta ett större ansvar, eller om någon drar väldigt hårt i början och rent av ”offrar” sig för resten av teamet, säger Svärd och fortsätter:

– Det är också en jämställd tävling där man premieras över att ha satsat på både sitt dam- och herrteam.

Lördagens Pro Team Tempo-lopp följs sedan upp med ett kortare långlopp över 35 km på söndagen.

Inför den stundande säsongen är känslan god hos Team Eksjöhus. En del av teamets åkare har laddat upp med kortlopp för att komma i form, då den traditionella säsongen startar tidigare än långloppssäsongen. Där har framför allt Frida Erkers och Magni Smedås slagit till med riktigt fina resultat, vilket resulterade att de båda togs ut i respektive landslag för världscupen i Lillehammer.

– Väldigt roligt för Magni som bor i Lillehammer att få köra på sin hemmaplan. Frida fick dessvärre lämna återbud då hon drabbades av en förkylning. Hon är betydligt piggare nu och åker med ner till Bad Gastein där beslut om medverkan tas på plats, berättar Svärd.

Inledningen av långloppssäsongen brukar bjuda på blandade resultat från samtliga åkare på touren.

– Att formen svänger lite upp och ner för åkarna under inledningen är normalt. Det beror på att de allra flesta fortfarande tränar väldigt hårt, det går inte att släppa på det riktig än för man ska ju vara i bra form även framme i mars och april. I januari brukar formen stabilisera sig, säger Svärd som hoppas på ett ännu bättre år än i fjol.

– Vi är fortfarande ett nytt lag och vi kommer att utvecklas och bli bättre år för år. Det tar tid att bli ett topplag och vi jobbar långsiktigt mot det målet. Vi är väldigt nöjda med fjolåret och hoppas kunna ta ytterligare kliv i år.

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.