Viktiga poäng för Team Eksjöhus i Jizerská

Martin Nyenget visade klass i söndagens fem-milare i klassiska Jizerská. Med en urstark andraplats, strax bakom totalledaren Andreas Nyygard, bidrog han till viktiga poäng för /../

Dela inlägget

Martin Nyenget visade klass i söndagens fem-milare i klassiska Jizerská. Med en urstark andraplats, strax bakom totalledaren Andreas Nyygard, bidrog han till viktiga poäng för Team Eksjöhus, som nu ligger på 6:e plats i lagtävlingen totalt.

Årets Jizerská bjöd på en idyllisk inramning. Snön föll tungt dagen före loppet och träden i de tjeckiska skogarna bildade en vacker vinterkuliss med sina vitapudrade grenar. Team Eksjöhus kom till start med Martin Nyenget, Morten Eide Pedersen, Linn Sömskar och Axel Jutterström. Och det gick snabbt redan från början.

– Vokuev öppnade hårt, precis som i Marcialonga. Ganska tidigt bildades en grupp på tio åkare, varav fyra kämpade om segern de två sista milen. Martin Nyenget gör det extremt bra och är med hela vägen. Han visar sin stora kapacitet när han finns med där uppe bland långloppsspecialisterna.

Morten Eide Pedersen, som har goda minnen av Jizerská med totalt tre vinster (senaste 2018), var åtta i mål. Linn slutade på en tolfte plats och Axel som nummer trettio. Loppet var Linns första sedan sjukdomsperioden.

– Både Morten, Linn och Axel håller fortfarande på att hämta i kapp tappet efter sjukdomsperioden. Men säsongen är lång och det gäller att se till helheten, inte bara nästa lopp. För att bygga underlag inför resten av säsongen har träningen därför varit mer intensiv under en period. Det påverkar så klart möjligheten att prestera till hundra procent i loppet. Det är små marginaler det handlar om på den här nivån, säger Espen.

Nu laddar teamet om inför nästa helg. Närmast väntar 63 kilometer i estniska Tartu den 20 februari. Det är en bana som är ny på touren och som Espen och teamet ser fram emot.

Martin Nyenget
Martin Nyenget

– Vi har en otroligt härlig stämning i laget just nu och räknar med att resultaten följer efter. Nyengets prestation ger energi och vi har hittat en härlig känsla i hela teamet, inte bara bland åkarna. Det tar vi med oss till Tartu, där vi hoppas på framskjutna placeringar, avslutar Espen.

Följ Tartu Maraton i SVT och NRK från 08.50 den 20 februari.

 

Blogg

Läs även dessa blogginlägg

Team Eksjöhus delar med sig av erfarenheter och tankar kring träning, tävling, material med mera.

Blogg / Tävling

Rullskidssäsongen avslutad

De flesta längdsskidåkarna tillbringar augusti månad på rullskidor – så även Team Eksjöhus. Många hårda träningspass och två tävlingshelger har hunnits med. – Jag är /../

Eksjöhus - en långsiktig partner

I snart 80 år har vi på Eksjöhus byggt hållbara hus med trä från Småland. Att bygga hus är ett lagarbete. Vi vet att hållbarhet, trygghet och laganda är grunden till framgång, oavsett om det gäller idrott eller nyckelfärdiga hus. Att bli bäst kräver tid och engagemang, därför är långsiktighet nyckeln i allt vi gör. Det är därför, snart 80 år senare, som vi fortfarande kan kan förverkliga människors drömmar – varje dag.